Belarusul renunţă la statul de neutralitate şi poate cere arme nucleare Rusiei jpeg

Belarusul renunţă la statul de neutralitate şi poate cere arme nucleare Rusiei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 februarie 2022

Referendumul din Belarus pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut, transmite adevarul.ro. Aliatul Rusiei poate primi arme nucleare pe teritoriul său.

Votul deschide calea pentru ca fostul stat sovietic şi actualul aliat al Kremlinului să obţină arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990. Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarului a declarat, după ce a votat că ţara sa se va adresa Rusiei cu solicitarea de a transfera arme nucleare pe teritoriul ţării, dacă „Occidentul va face acelaşi lucru în Polonia sau Letonia”.

Peste 65% dintre belaruşi au votat duminică în favoarea amendamentelor la Constituţie propuse de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a anunţat Comisia electorală centrală a acestei foste republici sovietice.

Problema ce a fost supusă la vot viza adoptarea sau nu a acestor amendamente ce ar permite întărirea puterilor lui Lukaşenko, 67 de ani, care conduce Belarus cu o mână de fier din 1994. Referendumul a avut loc într-un moment în care Ucraina vecină este pradă unei invazii ruse declanşate pe 24 februarie, în timp ce negocieri între ruşi şi ucraineni, anunţate de ambele părţi, ar urma să aibă loc la frontiera belarusă.

Citește și:

Armata rusă a recunoscut pentru prima oară că a înregistrat pierderi în Ucraina

Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă ridicată a forţelor nucleare „de descurajare”

Antonov-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, distrus de un bombardament rusesc