Băile Herculane, stațiunea înființată de romani, trece prin transformări ample
Stațiunea Băile Herculane își recapătă treptat strălucirea din trecut. Unele dintre clădirile de epocă și podul de piatră au fost restaurate, iar malurile râului Cerna se află în șantier și sunt revitalizate, cu ajutorul voluntarilor.
În centrul istoric din Băile Herculane (Caraș-Severin), câteva gropi săpate de-a lungul timpului, unde se acumula apa sulfuroasă de la câteva izvoare care curgeau spre râul Cerna au fost folosite vreme îndelungată ca locuri de tratament ale oaspeților stațiunii.
Turiștii coborau la băltoacele de pe malul apei pe lângă podul de piatră din Piața Hercule, însă în jurul afara craterelor cu apă sulfuroasă, nu găseau niciun loc amenajat pentru relaxare. Malurile Cernei au intrat recent în șantier, iar cu ajutorul voluntarilor și a unor finanțări publice și private, membrii unei organizații neguvernamentale (Asociația Locus) le-au redat treptat comunității.
„Proiectul își propune revitalizarea malurilor râului Cerna prin trei pachete de activități educative, comunitare și ecologice și are ca scop reconectarea comunității locale și tranzitorii cu malurile râului Cerna și cu izvoarele termale, cercetarea și conservarea ecosistemului natural și propunerea de intervenții alternative, sustenabile și reversibile în ceea ce privește regenerarea unor spații verzi”, informează reprezentanții ONG-ului.
Șantierul a început în luna iunie, iar în prezent au loc lucrări de amenajare a aleilor, viitoarelor spații verzi de pe malul Cernei și a cădițelor - fostele cratere folosite la scăldat de turiști.
„Etapa I este aproape gata! Am întins pământul fertil, iar aleile sunt pichetate în proporție de 80 la sută. A fost pus un strat de piatră concasată, iar apoi vom mai pune un strat de piatră 0.25 și stratul final de calcar”, au informat reprezentanții Asociației Locus, pe pagina de Facebook „Herculane Project”.
Proiectul este unul de anvergură, spun inițiatorii lui, iar la final pe malurile Cernei va fi un spațiu verde, cu alei și cu zone de relaxare conectate la cădițele cu ape sulfuroase, a informat organizația neguvernamentală.
„Amenajăm cădițele și spațiul verde, finalizăm promenada împărătesei Sissi, construim cabine de schimb, locuri de stat, o zonă de relaxare și plajă și organizăm campanii de ecologizare. Vă aducem mai aproape de natură și de apele termale pe care le îndrăgim cu toții. Toate intervențiile sunt reversibile și sunt executate cu materiale naturale, precum lemn, piatră, pânze”, arată asociația.
Proiectul a primit o finanțare de 50.000 de euro de la o bancă și beneficiază de sprijin prin donații și al voluntarilor. În ultimii ani, asociația s-a implicat și în punerea în siguranță a unuia dintre cele mai valoroase monumente istorice din stațiune, Ansamblul Băile Neptun, clasat printre cele mai periclitate şapte monumente şi situri de patrimoniu din Europa.
Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...