Băile Herculane  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (50) jpg

Băile Herculane, stațiunea romanilor uitată de români

Băile Herculane din județul Caraș-Severin se numără printre cele mai vechi stațiuni cu termale din Europa.

Așezarea de pe valea Cernei datează din secolul al doilea și a fost înființată de romani, la Mehadia (antica Ad Mediam), în apropiere de Orșova (antica Dierna) – locul prin care armatele conduse de împăratul Traian au trecut Dunărea pentru a invada Dacia.

Statuia lui Hercule (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)
Statuia lui Hercule (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)

„La izvoarele lui Hercule se adunau romanii, începând de la pătura cea mai de jos până la cei mai înalţi demnitari, nu numai din Dacia şi vecina Moesia, ci chiar şi din alte provincii mai îndepărtate. Astfel vedem pe Calpurnius lulianus, delegatul Moesiei, închinând un altar lui Hercule şi apelor lui calde. Simonius lulianus, un strălucit propretor al dacilor, ne-a lăsat o inscripţie dedicată lui Hercule cel sfânt, pentru că s-a tămăduit de boala sa. Pompeius Celer, prefectul cohortei prime a Ubilor, ce se afla în vecinul Praetorium, închină Neînvinsului Hercules un altar”, arăta istoricul Traian Simu.

Romanii au dat izvoarelor termale de pe valea Cernei numele Therme Herculi (Ad Aquas Herculi Sacras) şi au ridicat aici temple, băi, un amfiteatru, monumente şi statui închinate zeilor Hercules, Esculap şi Higeea. Ruinele stațiunii antice Ad Mediam au fost redescoperite în secolul al XVIII-lea, când autoritatea imperială austriacă a început captarea izvoarelor termale și amenajarea Băilor Herculane, peste numeroasele ruine ale anticei Ad Mediam.

Râul Cerna (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)
Râul Cerna (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)

„La anul 1736 generalul Andreas Hamilton, guvernorul Banatului, din prilejul inspecţiunilor făcute pe Dunăre, cercetează cu mult interes şi izvoarele termale de la Mehadia. Atunci, când la propunerea generalului, împăratul Carol al VI-lea dă ordin pentru restaurarea băilor, zidindu-se mai multe stabilimente, s-au dezgropat o mulţime de antichităţi romane: statui, monete, table cu inscripţii etc, cari toate vorbesc despre înflorirea acestor locuri de pe timpul împăraţilor romani. Aceste bogăţii istorice au fost transmise, parte muzeului din Viena, parte, dimpreună cu multe alte antichităţi din Ardeal, împodobesc până astăzi şalele bibliotecii imperiale”, informa istoricul Traian Simu, în 1924.

Curtea de la Viena a schimbat soarta așezării

O mulțime de monumente scoase atunci din ruinele acoperite de pământ și pădure anticei Ad Mediam s-au pierdut, însă, pentru totdeauna, după ce apele Dunării ar fi înghițit, în 1755, corabia care le transporta, scufundată în apropiere de Budapesta.

Băile Herculane s-au dezvoltat ca staţiune în secolul al XIX-lea. Erau vizitate de călători din întreaga Europă, atraşi de numeroasele izvoare termale sulfuroase, iodate, bromurate şi termominerale calde.

Și gara din Băile Herculane avea un farmec aparte Ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu arhitectură barocă, clădirea a fost împodobită cu picturi inspirate din mitologia romană. De altfel, întreaga stațiune din secolul al XIX-lea oferea oaspeților săi, pe lângă beneficiile tratamentului balnear și ocazia unei întâlniri cu personajele mitologice care „patronau” așezarea.

Regimul comunist a extins stațiunea, adăugând clădirilor de epocă de pe malurile Cernei, câteva mari complexe hoteliere, destinate turismului de masă: Afrodita, Diana, Hercules, Roman, Minerva şi Grota Haiducilor, unele cu până la zece etaje.

Ultimele decenii, declinul Băilor Herculane

După 1990, Băile Herculane a intrat în declin. Numărul turiștilor s-a redus, iar sezonul estival a devenit singurul care a mai asigurat un flux ridicat de vizitatori.

Unele clădiri de epocă au devenit proprietăți private ori au făcut obiectul unor litigii care s-au întins pe mai mulți ani. În acest timp, au fost lăsate să se degradeze. Aceeași soartă au avut-o și construcțiile de artă care împodobeau centrul istoric din Băile Herculane, poduri vechi de peste un secol și statui.

Ansamblul Neptun  (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)
Ansamblul Neptun (foto: Daniel Guță / ADEVĂRUL)

Unele hoteluri mari s-au dovedit supradimensionate față de noua piață a turismului, iar costurile mari de întreținere le-au făcut tot mai puțin atractive.

În ultimii ani, câteva monumente și clădiri de epocă au fost reabilitate. Unele se află în Piața Hercules, cel mai atractiv loc al orașului, unde simbolul ei – statuia legendarului Hercules, este cel mai căutat loc pentru amatorii de fotografii.

Podul de piatră peste râul Cerna, de la intrarea în Piața Hercules, a fost și el reabilitat recent, împreună cu aleile și zonele verzi din piață, iar alte parcuri sunt reconfigurate.

Alte monumente istorice, ca podul de fontă din secolul al XIX-lea, gara Băile Herculane și clădirile din Ansamblul Neptun din Băile Herculane au rămas în stare de ruină.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro