Mihai Eminescu și Titu Maiorescu (foto: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”)

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale

📁 Muzeele României
Autor: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
🗓️ 15 ianuarie 2024

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale care marchează nașterea poetului fără egal, Mihai Eminescu, cel care își numea patria atât de frumos „Țara mea de glorii, țara mea de dorˮ, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” aduce în atenția publicului două litografii din colecțiile insittuției, care au în prim-plan două personalități marcante ale culturii române: evident, Mihai Eminescu și Titu Maiorescu, membru fondator al Academiei Române, creatorul Junimii și colaborator apropiat al marelui poet.

În prima dintre ele, marele poet este înfățișat la o vârstă mai înaintată, purtând vestimentație de epocă, mustață și având capul descoperit. În partea de jos a litografiei, ale cărei dimensiuni sunt 50cm x 33cm, se află următoarele înscrisuri: „C. Angerer&Göschlˮ , imediat sub portret, în dreapta, jos, „M. Eminescuˮ și „Michail Eminescu/1849-1889ˮ, în partea centrală, iar în colțul din dreapta, jos „Editor N.C. Ghindășeanuˮ. În colțul din stânga, jos este lipită o etichetă cu numele donatorului, în culoare albastră: „Donațiunea Familiei Anticarului Bercu Pohlˮ. Pe verso este scris de mână, cu tuș: „Donațiunea/ D.B. Pohl/București 15 Iunie 1959ˮ. Mai trebuie menționat faptul că această litografie are la bază fotografia poetului realizată în anul 1887 de Jean Bielig, scrie Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, pe pagina de Facebook a instituției.

Foto: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”
Foto: Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”

Cea de-a doua, în care este înfățișat Titu Maiorescu, din profil, face parte din Colecția Adolph Wechsler, intitulată „Notabilități româneˮ și are dimensiunile 46cmx32cm. Sub portretul lui Maiorescu, în partea centrală este scris: „T. MAIORESCU/MINISTRU AL CULTELOR ȘI INTRUCȚIUNII PUBLICEˮ. În colțul din stânga, jos se află înscrisul: „NOTABILITĂȚI ROMÂNEˮ/Colecțiune Adolph Wechsler Viena-Bucuresci, iar în colțul din dreapta, jos: Lithogr. și Tipogr. de Eduard Sieger Viena/Deposit: Bucuresci Tipogr. Gutenberg Joseph Göbl.

În fiecare an, la 15 ianuarie, asocierea dintre Ziua Culturii Naționale și numele marelui poet ne apropie cumva de creația acestuia și ne relevă complexitatea și actualitatea operei sale. Pe de altă parte, în ceea ce privește stabilirea unei astfel de zi dedicată culturii, sunt relevante cuvintele regretatului academician Eugen Simion, cel care s-a aplecat îndeaproape asupra operei lui Mihai Eminescu, și care spunea, în contextul adoptării actului legislativ care reglementa acest fapt, că este necesar, indiferent de vremuri:

„Să avem o zi într-un an în care să ne concentrăm asupra Culturii noastre, să reflectăm la ce am făcut, ce putem face...ˮ.

Mai multe pentru tine...