eminescucupoza jpg

O fotografie unicat a lui Mihai Eminescu, donată unui muzeu din Neamţ

📁 Muzeele României
Autor: Dan Sofronia
🗓️ 29 august 2023

A fost donată unui muzeu din Neamţ o fotografie unicat care-l înfăţişează pe poetul-nepereche Mihai Eminescu. Poza poate fi văzută în casa muzei Veronica Micle, gestul altruist aparţinând unei avocate.

Patrimoniul Complexului Muzeal Naţional Neamţ s-a îmbogăţiti, de la mijlocul lunii august 2023, cu un bun de interes naţional de foarte mare valoare. Pasiunea pentru cultură a unei ieşence, avocat Gianina Vera Poroşnicu, s-a materializat prin donarea către Casa Memorială Veronica Micle din Târgu Neamţ a penultimei fotografii care i-a fost făcută poetului naţional în timpul scurtei sale vieţi.

„Spiritul altruist al donatoarei nu s-a dezminţit. În cadrul intim al casei în care muza eminesciană şi-a trăit primii doi ani din viaţă, doamna avocat a semnat contractul de donaţie a fotografiei care ni-l dezvăluie pe «Omul deplin al culturii române» la vârsta maturităţii, în costumul său alb, de vară şi vizibil marcat de suferinţele bolii care şi-au pus amprenta asupra stării sale de sănătate în ultimii săi ani din viaţă“ - aceste precizări sunt consemnate într-un comunicat al conducerii Complexului Muzeal Naţional Neamţ, din care face parte Casa Memorială Veronica Micle din Târgu Neamț.

Este menționat totodată şi faptul că avocata Gianina Vera Poroşnicu a renovat, utilizând doar fonduri personale, cu câţiva ani în urmă, Casa Joseph Zoller, un renumit monument istoric din Iaşi, care-i situat pe strada Elena Doamna, căruia i se mai spune „Palatul Alb de pe strada Albă“.

Fotografia a fost realizată când poetul avea 34 de ani (foto: CNM Neamț)
Fotografia a fost realizată când poetul avea 34 de ani (foto: CNM Neamț)

Mărturia vizuală cu chipul lui Mihai Eminescu datează din 1884 şi a fost realizată în atelierul faimosului fotograf Nestor Heck, care era situat pe strada Lăpuşneanu din Iaşi. Este o fotografie rară - şi printre foarte puţinele care-l au în prim-plan pe Eminescu. Era cunoscută reticenţa pe care poetul a avut-o pentru imortalizarea sa în faţa aparatului de fotografiat.

„Nu poate decât să ne onoreze gestul de profundă generozitate al doamnei avocat, care a considerat că locul penultimei fotografii a poetului Mihai Eminescu este alături de cea care i-a marcat viaţă şi i-a influenţat opera, în singura casă memorială dedicată scriitoarei Veronica Micle. Va putea fi admirată (din septembrie - n.red.), în prima sală a expoziţiei permanente“, a mai transmis Complexul Muzeal Neamţ.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...