Ce nu știați despre Alba Iulia

Alba Iulia este păstrătoarea unora dintre cele mai importante și mai vechi monumente istorice din România și nu numai. Totodată, în Alba Iulia s-au petrecut evenimente istorice de o importanță deosebită, dar mai puțin cunoscute. Vă prezentăm o parte dintre acestea:

➤ Apulum a fost cel mai bogat oraș din Dacia romană. La jumătatea secolului al III-lea a primit și epitetul „Chrysopolis”, adică Orașul de aur. Pe aici se scurgeau spre Roma cele mai importante bogății ale Daciei romane. 

La Apulum a staționat singura legiune din Dacia (Legiunea a XIII-a Gemina), care și-a desfășurat activitatea pe durata întregii stăpâniri romane.

➤ Tot la Apulum au existat două orașe ridicate la rang de colonie, caz unic în Dacia romană și rarisim în Imperiu.

➤ Catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia este cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania.

➤ Cel mai vechi element scuptural romanic din România (Majestas Domini) se găsește la catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia.

➤ Cea mai veche construcție renascentistă din România (capela Lázó) se găsește la catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia.

➤ Primul oraș din Transilvania unde evreii au primit permisiunea să se așeze a fost Alba Iulia, în vremea principelui Gabriel Bethlen.

➤ Primul Nou Testament în limba română a fost tipărit la Alba Iulia (noul Testament de la Bălgrad – 1648).

➤ Primul Abecedar în limba română a fost tipărit la Alba Iulia (Bucoavna – 1699).

➤ Cea mai mare cetate bastionară din România rămasă în picioare este cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

➤ Cea mai veche stație meteorologică din România se află la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Ea a funcționat cu unele întreruperi din 1840 până în 1955.

➤ Cea mai veche sinagogă din zidărie din Transilvania a fost edificată la Alba Iulia (1822-1840).

➤ La Alba Iulia a avut loc prima reprezentație cinematografică din Transilvania (17 aprilie 1898).

➤ Buffalo Bill, legendarul erou al Vestului, și trupa sa, Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders, au susținut un spectacol la Alba Iulia în 12 iulie 1906.

➤ La Alba Iulia au fost încoronați primii regi ai României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria (15 octombrie 1922).

Mai multe