Cum se schia pe Valea Prahovei în urmă cu 100 de ani / FOTO
Sporturile de iarnă au o istorie îndelungată în Sinaia, începând să își facă apariția încă de la sfârșitul secolului XIX. Un rol important în dezvoltarea schiatului l-au avut Armata Română, prin „Vânătorii de Munte”, și familia regală, regretatul rege Mihai I fiind un împătimit al acestui sport.
În 2023, s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea Clubului „Peleş” din Sinaia, o „asociaţie sportivă pentru sky şi alpinism”, apărută din iniţiativa căpitanului Ioan Dimăncescu, din Batalionul 1 Vânători de Munte. Asociația susținea sporturile de iarnă, fiind legată de familia regală, și cuprindea majoritatea tinerilor din renumita stațiune de pe Valea Prahovei, dornici să se perfecţioneze la schi. Fondatorul Ioan Dimăncescu a propus prinţului Nicolae preşedinţia de onoare a asociației.
Fiind un pasionat al sporturilor de iarnă, tânărul Nicolae o acceptă și chiar participă şi el la unele întâlniri şi întreceri de schi organizate de club. Principele Nicolae s-a născut la 3 august 1903, la Castelul Foişor, şi a fost cel de-al patrulea copil al cuplului princiar și apoi regal Ferdinand şi Maria.
Constantin Ciocoiu, instructorul de schi al Regelui Mihai I
Clubul Sportiv „Peleș" a fost sprijinit, pe parcursul anilor, de Primăria Sinaia și de către membrii familiei regale. Cel mai cunoscut sportiv care s-a format în asociație a fost Constantin Ciocoiu, multiplu campion de schi, sanie și skeleton.
Acesta a debutat în 1924, avându-l ca instructor pe căpitanul Dimăncescu. Ulterior, Constantin Ciocoiu a fost instructorul de schi al Regelui Mihai, care avea o mare pasiune pentru acest sport.
Generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică, era cel care se ocupa de orele de educație fizică ale Regelui Mihai. Acesta i-a adus prințului moștenitor primul instructor de schi, pe Constantin Ciocoiu.
„Eram și emoționat și foarte tânăr, n-aveam 20 de ani, iar Regele Mihai avea 8-9 ani, era un copil. Și uite asa s-a întâmplat că eu i-am pus Regelui schiurile în picioare și tot eu l-am petrecut spre exil. De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului”, povestea, în urmă cu mulți ani, Constantin Ciocoiu pentru Formula AS.
Acesta și-a amintit și cum l-a învățat să schieze pe Regele Mihai. „Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta», iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei", mai spunea Ciocoiu, conform aceleiași surse.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...