Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generaţia Millennials

Volumul „Dobrogea 143. De la grecii din Milet la generaţia Millennials”, lansat la Biblioteca Academiei Române

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 23 noiembrie 2022

Volumul „Dobrogea 143. De la grecii din Milet la generaţia Millennials”, menit să pună în valoare patrimoniul arheologic dobrogean şi să devină un reper bibliografic în cunoaşterea acestei zone istorice, a fost lansat, miercuri, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Un proiect cultural iniţiat şi coordonat de cotidianul „Ziua de Constanţa”, lucrarea este un volum colectiv, la realizarea căruia au contribuit cercetători arheologi de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi de la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Proiectul a demarat în august - septembrie 2021, implicând un grup de elevi şi absolvenţi de facultate, aşa numita generaţie „Millennials”, care au călătorit săptămânal la toate cetăţile antice din Dobrogea, unde au fost primiţi de specialişti şi au participat la discuţii cu cercetătorii arheologi.

Potrivit Biroului de presă al Academiei, cartea s-a născut atât din nevoia de a actualiza şi structura informaţiile patrimoniului arheologic dobrogean, constând în 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Naţional al României, cât şi din dorinţa de a pune în contact tânăra generaţie cu istoria şi cultura acestui teritoriu.

Coordonatorul proiectului a fost Cristian Cealera, iar grafica a fost asigurată de Florin Stoiciu, conferenţiar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, distins cu Premiul Academiei Române în anul 2019 la secţiunea artă plastică.

În anul 2023, la 60 de ani după lansarea primei lucrări care prezenta depozitul de opere sculpturale antice din marmură descoperit în 1962, va fi lansat un album dedicat Tezaurului de sculpturi de la Tomis.