Vernisajul expoziției „Stare: Inside Out”, la Casa Filipescu-Cesianu
Vineri, 9 iunie 2023, între orele 18:30 – 21:00 va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu – Muzeul Vârstelor (Calea Victorei 151, Bucureşti) vernisajul expoziţiei personale „Stare: Inside Out” semnată de Alina Aldea, curator Diana Dochia.
Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 9 Iunie – 30 iunie 2023, de miercuri până duminică între 10:00 – 18:00 la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victorei 151), parte din Muzeul Municipiului București. Proiectul expoziţional „Stare: Inside Out” este susţinut de Anaid Art Gallery în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, informează un comunicat al Casei Filipescu-Cesianu.
Alina Aldea este absolventă a Universităţii de Artă Bucureşti, Facultatea de Sculptură. În ultimii ani, preocuparea sa majoră, pentru instalaţii site specific şi desen, a condus-o spre o chestionare recurentă a evoluţiei şi întrepătrunderii între artă şi ştiinţă. Paradigma omului contemporan înconjurat de tehnologie conduce la un nou sistem de gândire, un nou limbaj de creaţie şi comunicare.
Prin invocarea unei structuri organice, de tip reţea, spaţiul expoziţional din mansarda Casei Filipescu-Cesianu se transformă într-un laborator supra-dimensionat. Formele sculpturale din împletituri, pene şi plasa creează o masă amorfă de obiecte printre care vizitatorul se poate plimba în voie. Întregul parcurs expoziţional este însoţit de un fond sonor şi vocal performat de Grupul 1111 (Lumi Mihai şi Mugur Grosu) pe texte scrise de Alina Aldea.
Proiectul expoziţional “Stare: Inside out (Condition: Inside out)” propune o reţea de obiecte împletite de dimensiuni variabile, ce vor creea un joc între ideea de organic şi raţional, între natural şi artificial, între real şi ficţiune. Întreaga expoziţie va fi construită pe baza legilor matematice “rupte organic”, spaţiul devenind o reţea de obiecte.
Starea de imponderabilitate a elementelor sculpturale împletite, realizate din materiale textile, are rolul de a spori senzațiile senzoriale și tactile, amplificând, astfel, puterea de percepție.
Dezvoltând un program, ce degajă o notă personală şi unică în zona instalaţiilor site-specific din România, Alina Aldea a particpat în cadrul unor manifestări internaţionale importante, cum sunt Bienala de Artă Contemporană Mdina, Malta în 2020; Arte Laguna Prize Veneţia din 2018 sau Festivalul Internaţional de Artă Experimentală de la Veneţia din 2016. Lucrări semnate de artistă se regăsesc în cadrul colecţiei permanente a MNAC - Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi în importante colecţii publice şi private din ţară şi străinătate. Alina Aldea este reprezentată de Anaid Art Gallery București/Berlin din 2019.