„Tărtăria – Podu Tărtăriei: un nou sit din prima epocă a fierului pe valea Mureşului mijlociu” – conferință inaugurală a seriei „Historia Viva” jpeg

Un ou din secolul al IV-lea este expus la Muzeul Naţional de Istorie

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 26 aprilie 2011

În cadrul seriei de evenimente "Exponatul lunii", lumina va cădea lunar pe câte unul dintre exponatele importante din colecţiile Muzeului. De Paşti, vor fi expuse obiecte cu un caracter aparte-un ou descoperit la Izvoare, judeţul Neamţ, într-un mormânt ce datează din secolul al IV-lea, d. H., dar şi Tetraevanghelul de la Tismana, din secolul al XV-lea.

Oul descoperit în mormântul de la Izvoare este un simbol al esenţei vieţii, fiind venerat atât de populaţiile păgâne, cât şi de creştini. Surse istorice atestă faptul că purtătorii culturii Sântana de Mureş-Cerneahov căreia a fost atribuită descoperirea au fost convertiţi la creştinism în jurul anilor 340-350.

Tetraevanghelul, a doua piesă care va putea fi văzută de public, a fost caligrafiat pe pergament în limba slavonă, acesta fiind cel mai vechi manuscris miniat scris pe teritoriul ţării noastre.