Un denar roman emis de împăratul Commodus, exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Un denar roman emis de împăratul Commodus, după anul 180 p. Chr., este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Moneda face parte din tezaurul de denari romani ce a fost descoperit în punctul Cornu’ Mesigului, pe teritoriul aparținând localității Berchezoaia din comuna Remetea Chioarului. Tezaurul a fost descoperit cu ajutorul detectoarelor de metale la data de 1 iulie 2018, de către Vasile-Ovidiu Papuc, Lucian-Alexa Onea și Vlad-Călin Sarmași, membrii ai Asociației Detecție Nord.
În ceea ce privește tipul monedei, aceasta este un denar roman de argint din timpul domniei împăratului Commodus (180 – 192 p. Chr.). Denarul este emis de împăratul Commodus pentru soția sa, Crispina, cu care se căsătorise în vara anului 178, moneda reflectând caracterul semi-divin al împărătesei, prin asimilarea sa cu zeița Iunona. Commodus era deja Augustus din anul 177, când i se alătură în calitate de co-împărat tatălui său, împăratul Marcus Aurelius, astfel încât, denarul de față se datează după căsătoria sa cu Crispina, când și aceasta primește titlul de Augusta.
Cel mai probabil, moneda a fost emisă după moartea lui Marcus Aurelius din anul 180, când Commodus începe practic să domnească ca unic împărat, dar nu mai târziu de anul 188, când Crispina cade în dizgrația soțului său, fiind exilată pe insula Capri.
Foto: Zamfir Șomcutean / Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Bibliografie:
Raul Cardoș, Tezaurul monetar roman de la Berchezoaia (jud. Maramureș), Marmatia 18, 2021, p. 55-75.