„Tesla, portret între măști”, conferință la Biblioteca Națională a României
Luni, 29 mai 2023, ora 16, Biblioteca Națională a României va fi gazda unui eveniment dedicat marelui inventator Nikola Tesla, eveniment organizat în colaborare cu Biblioteca Națională a Serbiei.
„Tesla, portret între măști” este titlul prelegerii pe care Vladimir Pištalo, cunoscut scriitor și istoric, actual director al Bibliotecii Naționale a Serbiei, o va susține la sediul Bibliotecii Naționale a României, cu ocazia unei vizite de lucru realizate la invitația directorului general al instituției, Adrian Cioroianu. Conferința va fi susținută în limba engleză, informează un comunicat al Bibliotecii Naționale a României.
Nikola Tesla, născut în 1856, la Smiljan, Imperiul Austriac, localitate aflată pe teritoriul actualei Croații, din părinți etnici sârbi, este considerat și astăzi un geniu vizionar în domeniile ingineriei mecanice și electrice, a fizicii teoretice și nucleare, invențiile sale, folosite astăzi pe scară largă, îmbunătățind viața a miliarde de oameni. Încă din fragedă copilărie a dat dovadă de o inteligență ieșită din comun și de o memorie extraordinară.
Era posesorul unei capacități fantastice de concentrare, își putea imagina și vizualiza cu precizie invențiile în minte, fără a avea nevoie de schițe și de experimente tradiționale. Viața și opera științifică a lui Nikola Tesla a fost subiectul a numeroase studii și cărți, legendele create în jurul lui stimulând și imaginația autorilor de ficțiune.
Un astfel de roman inspirat din viața renumitului inventator este și cel scris de invitatul nostru. Pentru „Tesla, portret între măști”, Vladimir Pištalo a primit premiul NIN 2008 (Premiul pentru cea mai bună carte în rețeaua bibliotecilor publice sârbe). Romanul a fost tradus și publicat în limba română, în 2013, la editura Nemira.