Seratele Muzeului Naţional de Istorie a României "Micul Paris salută Parisul"
Muzeul Naţional de Istorie a României invită publicul să petreacă o seară aparte pentru a regăsi afinităţile culturale dintre România şi Franţa, în cadrul evenimentului muzeal Micul Paris salută Parisul, ocazionat de celebrarea în luna iulie a Zilei Naţionale a Franţei şi, de asemenea, a imnului francez La Marseillaise, în data de 30 iulie.
Evenimentul va avea loc în data de 30 iulie 2011, la sediul MNIR, important monument istoric al Bucureştilor, edificiu cunoscut în trecut sub numele de Palatul Poştelor, situat pe Calea Victoriei nr.12, în Centrul Istoric al Capitalei, între orele 19:00 şi 01:00.
Începând cu orele 19.00 şi până după miezul nopţii, vizitatorii vor putea parcurge expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului, beneficiind de ghidaje gratuite şi vor asista la concerte speciale, momente de teatru, reprezentaţii de dans şi alte momente culturale interesante.
Parte integrantă a evenimentului va fi şi o micro-expoziţie specială, ce va marca legăturile culturale româno-franceze prin câteva exponate simbol. Exponatul central este un tablou care îl înfăţişează pe Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi membru al Academiei Franceze la începutul secolului al XVIII-lea. Această operă de artă plastică a intrat în colecţia muzeului în anul 1975. Istoria provenienţei piesei a fost dezvăluită de marele istoric român Nicolae Iorga, cel care, după toate probabilităţile, a identificat piesa în perioada interbelică la Muzeul de Arte Frumoase din Rouen (Franţa).
Accesul publicului în muzeu este gratuit, pentru a permite unui număr cât mai mare de vizitatori să participe la momentele artistice şi să descopereexpoziţiile permanente şi temporare MNIR.
„Este o mare bucurie pentru Muzeul Naţional de Istorie a României să poată invita publicul bucureştean şi nu numai la o serată muzeală specială cu program cultural variat şi atractiv. Acest eveniment se doreşte a fi începutul unei serii ce, sperăm, va deveni în timp o autentică tradiţie a muzeului, demers prin care ne dorim să aducem cât mai aproape de această instituţie muzeală de referinţă cât mai multe categorii de public interesat de patrimoniul şi cultura naţională, desigur, într-un cadru ambientat de momente artistice de calitate, ”a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.