S a ├«nt├ómplat ╚Öi s ar fi putut ├«nt├ómpla  Expozi╚Ťie memorial─â dedicat─â arhitectului Makovecz Imre jpeg

S-a ├«nt├ómplat ╚Öi s-ar fi putut ├«nt├ómpla. Expozi╚Ťie memorial─â dedicat─â arhitectului Makovecz Imre

├Än perioada 16 augustÔÇô26 septembrie 2015 Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Transilvaniei v─â invit─â s─â vizita╚Ťi expozi╚Ťia temporar─â intitulat─â ÔÇ×S-a ├«nt├ómplat ╚Öi s-ar fi putut ├«nt├ómpla. Expozi╚Ťie memorial─â dedicat─â arhitectului Makovecz ImreÔÇŁ.

Expozi╚Ťia este dedicat─â lui Imre Makovecz ÔÇô un arhitect maghiar de renume mondial, care a tr─âit ├«ntre anii 1935-2011 ╚Öi a fost un exponent de marc─â al a╚Öa-numitei arhitecturi organice, una dintre cele mai inovatoare tendin╚Ťe din arhitectura contemporan─â.

Expozi╚Ťia constituie un bun prilej pentru cunoa╚Öterea arhitecturii organice maghiare din secolul al XX-lea, precum ╚Öi a celui mai important reprezentant al acesteia. Imre Makovecz a l─âsat ├«n urma sa c├óteva sute de cl─âdiri, cu diverse destina╚Ťii:biserici, universit─â╚Ťi, c─âmine culturale sau piscine, realizate ├«ntr-un stil aparte. ├Än vederea realiz─ârii acestora, arhitectul maghiar a apelat la materiale de construc╚Ťii tradi╚Ťionale, folosind ├«n special lemnul.

├Än concep╚Ťia lui Makovecz, o cl─âdire trebuie s─â arate ca ╚Öi cum partea de jos ar ie╚Öi din p─âm├ónt, iar acoperi╚Öul ar cobor├« din cer. Arhitectura lui este ÔÇ×organic─âÔÇŁ, urm─ârind contopirea construc╚Ťiilor cu natura ╚Öi ├«ncadrarea armonioas─â a acestora ├«n peisaj.

Dintre operele importante ale acestuia amintim:Biserica Evanghelic─â din Si├│fok, Biserica ÔÇ×Sf├óntul SpiritÔÇŁ din Paks, complexul de cl─âdiri al Universit─â╚Ťii Catolice ÔÇ×P├ízm├íny P├ęterÔÇŁ din Piliscsaba, Casa de cultur─â ÔÇŁHagymah├ízÔÇŁ de la Mak├│ sau piscina din Eger. De asemenea, Makovecz a realizat pavilionul maghiar din cadrul expozi╚Ťiei universale din 1992 de la Sevilla. ├Än Rom├ónia, stilul s─âu este prezent la Sf├óntu Gheorghe sau la Miercurea Ciuc, unde arhitectul maghiar a proiectat edificii de cult ├«n maniera sa inconfundabil─â.

O construc╚Ťie remarcabil─â ├«n stil Makovecz a fost ridicat─â ╚Öi ├«n ora╚Öul Cluj:Biserica Reformat─â din Cartierul Grigorescu, ├«n realizarea c─âreia un rol deosebit ├«i revine ╚Öi arhitectului M├╝ller Csaba.

kmn2015 makovecz ro 724x1024 jpg jpeg