Restaurarea Palatului lui Al. I. Cuza de la Ruginoasa s-a încheiat
Lucrările de restaurare a Palatului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa (jud. Iaşi), în valoare de 2, 6 milioane de euro, s-au încheiat, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, participând marţi la predarea lor, informează un comunicat din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).
Lucrările au durat 25 de luni şi au costat 2.600.000 de euro, fără TVA. Finanţarea s-a făcut, în proporţie de 80%, prin acordul-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi în proporţie de 20% de la bugetul de stat.
Ministrul a precizat, marţi, că urmează ca specialiştii în decoraţiuni interioare şi muzeografii să aducă la Ruginoasa, judeţul Iaşi, mobilier, obiecte personale ale familiei Cuza şi alte piese istorice, astfel ca, în cursul anului viitor, palatul să fie redeschis pentru vizitatori.
Guvernul României a contractat în 2006 un împrumut de la BDCE, de circa 200 de milioane de euro, în vederea reabilitării a circa 20 de sedii de instituţii de cultură din Bucureşti (Teatrul Naţional, Opera, Biblioteca Naţională) şi din ţară. Din judeţul Iaşi, sunt incluse în program şi Complexul Muzeal Naţional Moldova (Palatul Culturii), a cărui reabilitare a început în august 2008, lucrările având prevăzută o durată de 30 de luni, şi Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", unde lucrările au început în iulie 2009, având prevăzută o perioadă maximă de execuţie de 24 de luni.
Despre lucrările de consolidare şi restaurare de la Palatul Culturii, ministrul a spus:"Lucrările de consolidare la fundaţii au scos la iveală vestigii arheologice inedite. Cercetările arheologice vor decala puţin termenele lucrărilor de consolidare, dar vor adăuga un nou punct de interes pentru vizitatorii Palatului Culturii". La Teatrul Naţional, celălalt mare obiectiv de investiţii din Iaşi, lucrările de restaurare se desfăşoară conform graficului, a mai spus Kelemen.
Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost construit în stil neogotic în anul 1804 şi a aparţinut iniţial familiei Sturdza. În prezent, palatul este muzeu memorial. Ansamblul Palatului lui Alexandru Ioan Cuza, monument istoric de categoria B, mai cuprinde un parc, o biserică, turnuri şi un mormânt pregătit pentru domnitor la sfârşitul secolului al XIX-lea.