Replici ale tăbliţelor de la Tărtăria, prezentate într-o expoziţie la Miercurea Ciuc
Replicile celebrelor tăbliţe de la Tărtăria, mai vechi cu un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, sunt prezentate, începând de marţi, în cadrul unei expoziţii vernisate la Miercurea Ciuc.
Expoziţia intitulată "Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria" a fost deschisă oficial, marţi, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc şi cuprinde 211 piese cu semne şi simboluri considerate de către cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care aceştia l-au mai numit "Scrierea Turdaş".
"Specialiştii ştiu că cele mai vechi semne scrise au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei şi înţelesuri. Există posibilitatea ca inscripţiile descoperite pe teritoriul României pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume", a declarat muzeograful Florina Bănică de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior.
Printre exponate se află şi replicile celebrelor tăbliţe de la Tărtăria, mai vechi cu un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, datate la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î. Hr.
"Cele trei tăbliţe de lut, cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărţite prin linii, au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa. Dată fiind vechimea originalelor şi valoarea lor inestimabilă, acestea nu pot fi transportate, drept pentru care s-a optat pentru expunerea unor replici ale acestora", a precizat Florina Bănică.
Expoziţia de la Miercurea Ciuc mai cuprinde desene, postere şi fotografii ale artefactelor, semnele şi simbolurile prezente datând din neolitic şi eneolitic.
Potrivit sursei citate, exponatele, care au făcut obiectul unei expoziţii şi în SUA, provin din colecţia Zsófia Torma şi de pe şantierele arheologice de la Tărtăria, Turdaş, Iclod şi Cluj-Napoca.
"Această expoziţie este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California - SUA. Printre cei care au iniţiat-o se numără prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, cercetător ştiinţific, dr. Magda Lazarovici şi cercetător ştiinţific dr. Zoia Maxim", a afirmat Florina Bănică.
În paralel cu această manifestare, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior organizează un atelier de scriere în lut, la care pot participa vizitatorii expoziţiei.