Primăria Municipiului București, deschisă pentru prima dată, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor jpeg

Primăria Municipiului București, deschisă pentru prima dată, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 11 iunie 2021

Sâmbătă, 12 iunie, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, Primăria Municipiului București se deschide publicului larg, pentru prima dată. Din programul Nopții Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, dar și alte experiențe artistice. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

La parterul clădirii, bucureștenii vor putea vizita expoziția „URANUS ACUM” – o evocare și o încercare de recuperare a spiritului cartierul Uranus, demolat de regimul comunist. „URANUS ACUM” este un proiect despre istoria vie, despre spiritul comunitar și despre legăturile uneori invizibile între epoci ce par radical opuse. Expoziția creată de Zeppelin și Ideilagram își propune să aducă înapoi, la nivel simbolic, o lume dispărută prin demolările comuniste: cartierul Uranus se întindea în actuala zonă a Casei Poporului. Proiectul prezintă o documentație istorică și arhitecturală, fragmente din construcțiile demolate sau obiecte păstrate de către locuitori. Unul dintre elementele principale ale expoziției este o machetă concomitentă, un model fizic al celor două realități, cea dinainte de demolări și cea de astăzi.

La etajul 1, va fi amenajată o expoziție dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea care găzduieşte astăzi Primăria Capitalei, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, precum și alte clădiri simbol ale Capitalei (curator și fotograf: prof. arh. Sorin Vasilescu). Petre Antonescu (1873 – 1965) a fost un arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român. Una dintre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, Petre Antonescu a marcat activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al XX-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc. Printre operele sale de seamă, pe lângă Palatul Primăriei, se numără Arcul de Triumf, Palatul Băncii Marmorosch Blank (1915 – 1923), Facultatea de Drept. La Noaptea Muzeelor, bucureștenii vor putea afla mai multe despre viața, opera și moștenirea lăsată de Petre Antonescu. Expoziția este posibilă prin participarea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

La etajul 2 vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucție în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă – un demers de recuperare a memoriei colective legate de vechiul Bucureşti, realizat de Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

De asemenea, în perimetrul clădirii din Bulevardul Elisabeta vor fi dispuse și o serie de panouri informative despre istoricul acestei zone, un proiect realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului București, iar în curtea interioară a Primăriei va avea loc un maraton de lecturi despre București, unde personalități artistice vor citi poezie și proză despre oraș.