Prima piesă de teatru jucată pe Facebook
Pe 27 decembrie 1816, la Iași, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română. Piesa de teatru s-a numit “Mirtil și Hloe”, scrisă de Salomon Gessner și Jean Pierre Clovis de Florian și jucată la intitiativa inginerului și cărturarului Gheorghe Asachi.
La premiera piesei de teatru, actorii purtau costume tradiționale românești. Gheorghe Asachi a fost responsabil pentru traducerea piesei în limba română, regie, decoruri, cât și pictarea cortinei înfățișând o imitație după un desen adus de la Roma și adaptat la realitățile din Moldova.
Teatrul în limba națională era visul multor tineri, motiv pentru care piesa de teatru a avut parte de un public numeros. În urma acestei reușite a urmat o perioadă de încercări neînsemnate a activității teatrale.
De atunci și până acum, tehnologia a luat cu asalt mediul tradițional de desfășurare a pieselor de teatru. Cum?
Festivalul de teatru independent Undercloud a lansat un experiment în premieră în anul 2011 în România și anume prima piesă de teatru pe Facebook. Acest experiment a preluat piesa de deschidere a festivalului, “Te iubesc! Te iubesc?”, și au adaptat-o la mijloacele de comunicare din Facebook prin crearea unei aplicații similare Facebookului. Această aplicație a permis folosirea mijloacelor de comunicare în timp real, după un scenariu bine prestabilit, astfel încât actorii au jucat piesa în direct pe Facebook de pe scena de unde urma să joace piesa originală.
Piesa de teatru a fost jucată pe data de 29 august 2011, iar în timpul reprezentației au fost înregistrați 981 de ușeri active si în decursul următoarelor 4 zile, peste 2000 de persoane au folosit aplicația, piesa de teatru având un mare success.