Povestea zilei de 8 martie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Povestea zilei de 8 martie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2024

Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește în multe culturi din lume, însă ce sărbătorim, de fapt, la 8 martie? Cum se sărbătorește în alte țări și care este semnificația acestei diversități?

La aceste întrebări și la multe altele vor răspunde Alina Pavelescu, director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, și Cristina Diac, cercetător la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, în cadrul unui eveniment special desfășurat la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din strada Nicolae Crețulescu 8, vineri, 8 martie 2024, de la ora 18.00, informează un comunicat al MNLR.

Alina Pavelescu este istoric și arhivist, cu un doctorat în științe politice absolvit în 2009 la Institut d´Etudes Politiques din Paris. Este editoarea mai multor volume de documente, dintre care cel mai cunoscut este Martha Bibescu și vocile Europei (Corint, 2017) și este, de asemenea, scriitoare, autoare a două romane: Moștenirea babei Stoltz (Herg Benet, 2017) și Sindromul Stavroghin (Humanitas, 2019), precum și a mai multor proze scurte publicate în volume colective (cele mai recente: Femei, bărbați și faptele lor, coord. Ligia Pârvulescu, Editura Litera, 2023 și Ce vrăji a mai făcut pisica mea, coord. Radu Paraschivescu, Editura Humanitas, 2023)

Cristina Diac este doctor în istorie, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului – Academia Română, cadru didactic asociat la Departamentul de Istoria Românilor și a Sud-Estului European – Facultatea de Istorie a Universității din București. Specialist în istoria României în secolul XX în context est-european, a publicat extensiv cărți, studii și articole despre istoria socială a politicului, istoria stângii europene, radicalism politic în secolul XX.