Portretul disperării în lagărele morţii jpeg

Portretul disperării în lagărele morţii

­čôü Recomand─âri de film
­čŚô´ŞĆ 22 februarie 2016

Filmul regizorului maghiar L├íszl├│ Nemes nu este ├«nc─â o poveste din lag─ârele mor┼úii, ci este un portret al disper─ârii. Regizorul aduce ├«n prim plan chipul lui Saul, prizonier la Auschwitz, care m─âcinat de durere, s-a transformat inimaginabil. ÔÇ×Fiul lui SaulÔÇŁ a fost distinst cu Marele Premiu al Juriului ┼či cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Interna┼úional de Film de la Cannes. A c├ó┼čtigat Globul de Aur la categoria cel mai bun film str─âin, iar acum este nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film ├«ntr-o limb─â str─âin─â. Publicul ├«l va putea viziona pe marile ecrane din Rom├ónia ├«ncep├ónd cu 11 martie.

Pelicula ÔÇ×Fiul lui SaulÔÇŁ este plasat─â ├«n lag─ârul de concentrare Auschwitz-Birkenau, anul 1944. Saul Ausl├Ąnder este un evreu din Ungaria, care face parte din Sonderkommando, un grup de prizonieri, ale┼či de c─âtre nazi┼čti, care pentru o zi de via┼ú─â ├«n plus ┼či ├«nc─â un strop de m├óncare, trebuiau s─â care cadavrele din camerele de gazare la crematoriu, ca mai apoi s─â arunce cenu┼ča. ├Än unul dintre mormanele de evrei mor┼úi, Saul g─âse┼čte trupul unui copil ┼či are impresia c─â este b─âiatul s─âu. Disperat, acesta ├«ncearc─â s─â ├«l ascund─â pentru a nu fi ars. Din acel moment, indiferent de consecin┼úe, prioritatea lui Saul a fost s─â g─âseasc─â un rabin ┼či s─â ofere ├«nmorm├óntarea cuvenit─â micu┼úului. Pe fundalul misiunii imposibile a ├«ndureratului prizonier, membri Sonderkommando afl─â c─â nazi┼čtii nu aveau de g├ónd s─â se ┼úin─â de cuv├ónt, ┼či urmau s─â ├«i execute, a┼ča c─â au pus la cale o revolt─â.

fiul lui saul   poster jpg jpeg

L├íszl├│ Nemes introduce spectatorul ├«nc─â de la ├«nceput ├«n detaliile terifiante ale lag─ârelor mor┼úii, l─âs├ónd la o parte prezentarea cadrului general istoric, a┼ča cum era deseori ├«nt├ólnit:filmul ├«ncepe ├«ntr-o camer─â de gazare. Pentru el, nu aspectele deja cunoscute conteaz─â, ci dore┼čte trecerea de la suferin┼úa general─â la cea particular─â, detaliile av├ónd un impact mult mai mare. Camera de filmat urm─âre┼čte ├«ncontinuu chipul lui Saul, personaj interpretat de G├ęza R├Âhrig, iar cu toate c─â ne afl─âm ├«n proximitatea mor┼úii, acest lucru nu mai este observat, iar sunetele terifiante ajung la spectator din surse invizibile. Critica de specialitate spunea despre lungmetrajul ÔÇ×Fiul lui SaulÔÇŁ c─â este ÔÇ×O dram─â rar─â despre Holocaust care reu╚Öe╚Öte s─â puncteze drama efectiv─â ╚Öi nu doar disperarea de a tr─âi ├«n iadul unui lag─âr de concentrareÔÇŁ.