Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României, deschis publicului
Muzeul amenajat în holul mare al Palatului Vechi al Băncii Naţionale a României va fi deschis publicului, în perioada următoare, a anunţat, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.
"Muzeul deschis publicului este menit să reformeze memoria colectivă, să redea adevărul istoric, având şi un rol de a dezvolta cultura economică", a spus Isărescu.
Vizitatorii vor putea vedea şi Galeria guvernatorilor, aflată la etajul I al clădirii, şi probabil şi Sala Consiliului.
Isărescu a arătat că restaurarea Palatului Vechi a fost o lucrare extrem de complexă, dar constructorii şi arhitecţii cu care a colaborat au dat dovadă de ingeniozitate.
"Dacă mi-au ieşit câteva fire albe în plus în aceşti ani, nu a fost din cauza colaboratorilor, ci a complexităţii lucrărilor", a spus Isărescu.
El a reiterat nevoia renovării centrului vechi al Capitalei şi reintroducerea acestuia în circuitul turistic."Necazul cu această ţară este că a trecut printr-o ruptură de 60 ani. Refacerea istorică este dificilă, nu numai arhitectural, dar, cum vedeţi, şi economic", a spus Isărescu.
El a reamintit că arhitecţii francezi care au construit Palatul Vechi al BNR sunt aceeaşi care au proiectat şi Atheneul Român, pe care l-a definit punctul de plecare al construirii "Micului Paris".
Muzeul BNR găzduieşte o colecţie numismatică, unde pot fi văzute monedele aflate de-a lungul timpului în circulaţie pe teritoriul României, începând cu monedele cetăţilor greceşti din secolul V î.Hr.
Palatul Vechi al BNR este situat în centrul istoric al Capitalei, fiind ridicat, în anul 1890, în cea mai veche zonă comercială a oraşului.