O veche carte, extrem de valoroasă pentru cultura românească, expusă public jpeg

O veche carte, extrem de valoroasă pentru cultura românească, expusă public

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2021

Marți, 20 iulie 2021, cu ocazia hramului „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” al Mănăstirii Florești, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Național de Istorie a României au organizat un eveniment expozițional deosebit. Tetraevanghelul Mănăstirii Florești, carte veche rară, a fost prezentat în Palatul Egumenesc al acestui așezământ, în cadrul Secției de Istorie și Artă religioasă „Episcop Iacov Antonovici” aparținând muzeului județean.

Vasluienii care nu au ajuns la mănăstire pe data de 20 iulie mai au șansa de a admira Tetraevanghelul Mănăstirii Florești în cadrul Expoziției de bază a muzeului vasluian până pe 4 august 2021.

Tetraevanghelul Mănăstirii Florești datează din anii 1578-1596 și a fost realizat la Mănăstirea Bistrița (județul Neamț), la comanda boierului Gliga din Piatra Neamț. Marele vornic Cârstea Ghenovici al Țării de Sus a cumpărat manuscrisul, în formă finală, de la urmașii boierului Gliga. În anul 1596, el l-a ferecat și inscripționat, cu text de danie, pentru înzestrarea ctitoriei sale, Biserica Mănăstirii Florești. Prețiosul manuscris reprezintă un autentic izvor istoric care atestă nu numai existența Bisericii Mănăstirii Florești, dar și importanța sa deosebită, concretizată prin grija ctitorului de a o înzestra. Caligrafierea sa este în limba slavonă, realizată pe hârtie cu filigran, cuprinzând 375 de file, unele cu valoroase însemnări.

carte 1 jpg jpeg
carte 2 jpg jpeg