O veche carte, extrem de valoroasă pentru cultura românească, expusă public jpeg

O veche carte, extrem de valoroasă pentru cultura românească, expusă public

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 21 iulie 2021

Mar╚Ťi, 20 iulie 2021, cu ocazia hramului ÔÇ×Sf. Prooroc Ilie TezviteanulÔÇŁ al M─ân─âstirii Flore╚Öti, Muzeul Jude╚Ťean ÔÇ×╚śtefan cel MareÔÇŁ Vaslui, Consiliul Jude╚Ťean Vaslui ╚Öi Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei au organizat un eveniment expozi╚Ťional deosebit. Tetraevanghelul M─ân─âstirii Flore╚Öti, carte veche rar─â, a fost prezentat ├«n Palatul Egumenesc al acestui a╚Öez─âm├ónt, ├«n cadrul Sec╚Ťiei de Istorie ╚Öi Art─â religioas─â ÔÇ×Episcop Iacov AntonoviciÔÇŁ apar╚Ťin├ónd muzeului jude╚Ťean.

Vasluienii care nu au ajuns la m─ân─âstire pe data de 20 iulie mai au ╚Öansa de a admira Tetraevanghelul M─ân─âstirii Flore╚Öti ├«n cadrul Expozi╚Ťiei de baz─â a muzeului vasluian p├ón─â pe 4 august 2021.

Tetraevanghelul M─ân─âstirii Flore╚Öti dateaz─â din anii 1578-1596 ╚Öi a fost realizat la M─ân─âstirea Bistri╚Ťa (jude╚Ťul Neam╚Ť), la comanda boierului Gliga din Piatra Neam╚Ť. Marele vornic C├órstea Ghenovici al ╚Ü─ârii de Sus a cump─ârat manuscrisul, ├«n form─â final─â, de la urma╚Öii boierului Gliga. ├Än anul 1596, el l-a ferecat ╚Öi inscrip╚Ťionat, cu text de danie, pentru ├«nzestrarea ctitoriei sale, Biserica M─ân─âstirii Flore╚Öti. Pre╚Ťiosul manuscris reprezint─â un autentic izvor istoric care atest─â nu numai existen╚Ťa Bisericii M─ân─âstirii Flore╚Öti, dar ╚Öi importan╚Ťa sa deosebit─â, concretizat─â prin grija ctitorului de a o ├«nzestra. Caligrafierea sa este ├«n limba slavon─â, realizat─â pe h├órtie cu filigran, cuprinz├ónd 375 de file, unele cu valoroase ├«nsemn─âri.

carte 1 jpg jpeg
carte 2 jpg jpeg