O reptilă marină cu un embrion bine format, veche de 78 de milioane de ani, expusă la Los Angeles jpeg

O reptilă marină cu un embrion bine format, veche de 78 de milioane de ani, expusă la Los Angeles

📁 Antichitate
Autor: Redacția

Descoperirea fosilei unui plesiozaur, cu embrionul său bine format, veche de 78 de milioane de ani, un exemplar unic, arată că această reptilă marină nu depunea ouă, ci năştea pui vii, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, transmite AFP.

Plesiozaurul adult-un polycotylus latippinus-avea o lungime de 4, 7 metri şi patru înotătoare.

Reptila a trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, în mezozoic (în urmă cu 251-65 de milioane de ani), şi avea un embrion destul de dezvoltat, cu coaste, cinci vertebre, bazin şi oasele înotătoarelor formate.

Robin O'Keefe, biolog la Universitatea Marshall (Virginia Occidentală), şi Luis Chiappe, director al Muzeului dinozaurilor şi Muzeului de Istorie naturală din Los Angeles, unde această "fosilă dublă" a fost expusă, este de părere că aceasta este prima dovadă că plesiozaurii năşteau pui vii, nu depuneau ouă.

Deşi acest tip de naştere a fost documentată la mai multe alte grupuri de reptile acvatice din mezozoic, specialiştii nu aveau nicio dovadă că şi plesiozaurii năşteau pui vii.

Cercetătorii au mai stabilit că plesiozaurii erau unici printre reptilele acvatice preistorice, pentru că năşteau un singur pui o dată. În schimb, puiul avea la naştere dimensiuni mari.

Potrivit acestor paleontologi, este posibil ca aceste animale să fi trăit în grupuri, pentru a se ocupa de pui.

"Cercetătorii bănuiau de mult timp că morfologia plesiozaurilor nu le permitea acestora să iasă din ocean pentru a-şi depune ouăle pe sol", a spus Robin O'Keefe. "Lipsa oricărui indiciu privind acest lucru era inexplicabilă, iar această fosilă şi embrionul ei permit pentru prima dată elucidarea misterului", a mai spus acesta.

Plesiozaurii nu au niciun descendent în viaţă cunoscut, însă erau foarte întâlniţi în oceanele planetei în epoca în care au dispărut dinozaurii, în urmă cu 65 de milioane de ani.