O expoziţie de sunet şi redeschiderea Muzeului de la Hereşti, de Zilele Muzeului Ţăranului Român jpeg

O expoziţie de sunet şi redeschiderea Muzeului de la Hereşti, de Zilele Muzeului Ţăranului Român

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 9 septembrie 2011

Numeroase evenimente, ce includ expoziţii, printre care prima expoziţie de sunet din România, ateliere, lansări de carte, muzică şi proiecţii de film, dar şi redeschiderea Muzeului "Udrişte Năsturel" din Hereşti vor avea loc între 9 şi 18 septembrie, de Zilele Muzeului Ţăranului Român din Capitală.

Zilele Muzeului Ţăranului, un program iniţiat anul trecut, se desfăşoară anul acesta pe o perioadă extinsă, cu mai multe evenimente, şi este conceput ca un omagiu adus etnolomuzicologului Constantin Brăiloiu, a anunţat directorul muzeului, Virgil Niţulescu, joi, într-o conferinţă de presă.

Zilele Muzeului Ţăranului 2011 debutează vineri, cu deschiderea Târgului iconarilor şi meşterilor cruceri, care va avea loc până duminică, în curtea muzeului.

De altfel, întregul eveniment se desfăşoară în perioada în care se sărbătoreşte Ziua Crucii (14 septembrie), care este şi ziua de naştere a lui Horia Bernea, primul director al Muzeului Ţăranului după reînfiinţarea acestuia, în 1990. Totodată, evenimentul este programat la începutul toamnei, când bucureştenii vin din concediu şi se pot bucura "în tihnă" de evenimentele speciale ale muzeului, a mai spus Niţulescu.

Zilele Muzeului Ţăranului vor include mai multe expoziţii, ateliere de educaţie muzeală, Noaptea Albă a Filmului Românesc, un festival de gastronomie aromânească, lansări de carte şi conferinţe, atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg.

Printre acestea, un eveniment important va fi vernisajul primei expoziţii de sunet din România-"Pe aripile timpului"-pe 17 septembrie, aceasta fiind inclusă în programul Festivalului "George Enescu". Expoziţia, cu titlul original "L'air du temps", a fost realizată de Laurent Aubert, la Muzeul de Etnografie din Geneva, unde a fost inaugurată în 2009, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia savantului român Constantin Brăiloiu. Acesta a fondat, în 1944, la Geneva, alături de directorul Muzeului de Etnografie din acea vreme, Eugene Pittard, Arhivele internaţionale de muzică populară (AIMP).

Deschiderea expoziţiei la Muzeul Ţăranului Român va fi precedată de o conferinţă a lui Laurent Aubert, intitulată "La musique tzigane ou le fruit defendu. Rencontre avec les lăutari de Clejani", pe 16 septembrie.

Expoziţia va include fragmente de muzică "populară", în sensul de muzică cunoscută tuturor, de la hituri ale Shakirei la manele, muzică tradiţională românească şi din alte ţări şi compoziţii ale lui Brăiloiu, a spus Niţulescu.

Muzeul "Udrişte Năsturel" din Hereşti, judeţul Giurgiu, un complex muzeal aflat la circa 30 de kilometri de Bucureşti, în administrarea Muzeului Ţăranului Român, va fi redeschis publicului, pe 18 septembrie, prin vernisajul expoziţiei "Piatra şi lutul".

Acest spaţiu, aflat în grija Muzeului Ţăranului din 1990, a fost "în ultimii ani uitat de bucureşteni", a spus Niţulescu. El a explicat că nu s-au putut face investiţii pentru repunerea în circulaţie a acestui complex muzeal, din cauză că există o cerere de restituire şi, în consecinţă, Ministerul Culturii şi Ministerul Finanţelor nu sunt dispuse să aloce fonduri pentru acest obiectiv. Pe de altă parte, Muzeul de la Hereşti este un monument istoric, iar Muzeul Ţăranului Român, în calitate de administrator, este dator să îl protejeze şi să îl pună în valoare, a mai explicat Niţulescu, precizând că, în vederea redeschiderii pentru public s-au făcut nişte lucrări minime. "Procesul poate să dureze şi 25 de ani, nu poţi să laşi un monument să se prăbuşească", a spus directorul Muzeului Ţăranului. "Consider că, atât timp cât nu există o sentinţă definitivă, statul este obligat să îl pună în valoare", a mai adăugat acesta.

Programul evenimentelor desfăşurate cu ocazia Zilelor Muzeului Ţăranului poate fi consultat pe site-ul instituţiei.