image

Noaptea Muzeelor la Muzeul National al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la Noaptea Muzeelor 2023, eveniment organizat, în acest an, sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 18:00. Ultima intrare va fi la ora 24. 

Programul din acest an va cuprinde expoziții temporare și un spectacol de teatru, după cum urmează: 

Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat 

Expoziția foto-documentară realizată de specialiștii din Cluj-Napoca în cadrul proiectului finanțat de AFCN, „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”. 

În expoziție vor fi punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție. 

Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 100/100 cm, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare. 

Întrucât există o redută culturală și la Sighetu Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe 4 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri. 

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”, proiect inițiat de Centrul Cultural „Reduta” din Brașov, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Teatrul German de Stat Timișoara. 

Expoziția „Un univers de basm în miniaturi” 

Expoziția va cuprinde jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din Völgység-Hegyhát (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plasice Éva Áment. 

image

Expoziție de pictură „Foc de soare” 

„Șarpele era mai șiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: Să nu mâncați din toți pomii din grădină? Femeia a răspuns șarpelui: Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină. Dar, despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: Să nu mâncați din el și nici să nu vă atingeți de el, ca să nu muriți”. Atunci, șarpele a zis femeii: Hotărât că nu veți muri, dar Dumnezeu știe că, în ziua când veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.” Gen 3:1 

După mai bine de 25 de ani de trudă artistică, îmi revin în imaginația generată de liniștea și „pauza”, scurtă de altfel, oferită de pandemia Covid, trăirile și ideile anilor ’90. Acești ultimi ani m-au făcut să percep în alt mod viața, și implicit cadourile neprețuite oferite nouă de Marele Creator (cărora cu atâta ușurință și nepăsare nu le acordăm importanța cuvenită). Aceste daruri sunt, printre altele, spiritul și timpul. Tempoul de răgaz al sufletului întregii omeniri începe să intre iarăși pe o traiectorie ascendentă. Retrăind acum într-un alt fel acei ani plini de freamăt și efervescență postrevoluționară, când, condus de curiozitate și interes, m-am lăsat inspirat de idei din Vechiul și Noul Testament și am pictat Geneza, Adam și Eva, Scara lui Iacob, Vița de Vie, acum, cu alți ochi, poate mai mult aplecat înspre frumosul natural decât experimental, îmi reinterpretez în gând idei precum Facerea, Creația, chemarea noastră către Lumină. Suntem oare noi în stare să participăm la această trudă? Am intitulat generic acest ultim ciclu închinat Luminii „Foc de soare”, fiindcă soarele mi-a colorat paleta și mi-a inspirat gândul prin multitudinea de stări sufletești create. Majoritatea lucrărilor au ca model peisajul Munților Apuseni, colțuri de Rai, un rai căruia i-am atribuit elemente ale Genezei, în viziunea mea. 

Pentru mine, arta trebuie să rezoneze în sufletul privitorului, să emoționeze, este puntea ce ne leagă de Creatorul nostru, de frumosul din noi. Câtă adâncime în cuvintele poetului: „Fără eu nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e cântec. Ochiul e lumina, auzul e cântecul, eu e Dumnezeu. Națiunea mea e lumea.” (Mihai Eminescu) (Claudiu Presecan, artist clujean – aprilie 2023) 

Spectacolul de teatru „Oameni. De vânzare” ora 19 

de Carmen Lidia Vidu –– Regia: Carmen Lidia Vidu, spectacol susținut de Teatrul German de Stat Timișoara 

Spectacolul ,,Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. 

,,Oameni. De vânzare” expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. 

Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui. 

Apariții video: Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch. 

Spectacolul va avea loc în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”, proiect inițiat de Centrul Cultural „Reduta” din Brașov, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Teatrul German de Stat Timișoara. 

Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, aflat în acest an la a 19-a ediție. Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa în data de 13 mai. 

„Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene” – Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, dna Audrey Azoulay. 

În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO). 

La nivel local (Cluj-Napoca), evenimentul este coordonat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – Centrul de Cultură Urbană