Muzeul din Sighet este ameninţat cu evacuarea
Muzeul Maramuresului, una dintre cele mai importante institutii de acest fel din tara, cu caracter regional, risca evacuare! Muzeul Maramuresului este structurat in mai multe sectii:istorie-arheologie, stiintele naturii, arta, etnografie, Muzeul Satului si cel al Culturii Evreiesti, cateva case memoriale etc., relatează Gazeta de Maramureş.
Doua dintre sectii, cea de istorie-arheologie si stiintele naturii, precum si partea de cladiri admninistrative, sediul central si depozitele se afla intr-o cladire monument istoric situata in Piata Libertatii. Imobilul a fost construit in 1730 si avea destinatia de manastire piarista, fiind plasata chiar langa biserica romano-catolica. Imediat dupa aparitia legilor retrocedarilor, biserica romano-catolica a cerut in instanta cladirea.
In 2005, odata cu aparitia noilor legi ale proprietatii, care permit fostilor proprietari sa-si redobandeasca bunurile in natura, indiferent de utilitatea lor, Sighetul a fost „lovit” de o avalansa de cereri. Zeci de cladiri publice in care functioneaza scoli, institutii publice si chiar politia muncipiului sunt revendicate de fostii proprietari. Pe lista imobilelor amenintate cu retrocedare se afla si cladirea in care functioneaza muzeul. Practic, e o chestiune de timp pana cand sediul central, exponatele, depozitele, vor trebui sa se mute. Nimeni nu stie insa cum si unde.
Mihai Dancus, directorul muzeului spune ca:„Spatiile sunt revendicate de 20 de ani. Stam intr-o expectativa permanenta. Este vorba despre cladirea unde este sediul Muzeulului, unde este administratia, depozitele, laboratoarele, sectia de istorie etc. Le revendica fostul proprietar, Biserica Romano-Catolica.
Este vorba despre cladirea de langa biserica. Primaria este probabil cea care are si planul B. Inca pe mine, ca director, nu m-a chemat nimeni sa-mi spuna ca incepand din data de, trebuie sa ne mutam. Nu s-a luat inca in discutie asemenea problema”.Primarul municipiului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, spune ca:„Muzeu de stiintele naturii si de Istorie Documentara este intr-un imobil din apropierea bisericii. Documentele de revendicare nu se depun la noi, se depun la Bucuresti, la Comisia Cultelor.
Noi ne-am dat seama ca sunt revendicate cladirile din faptul ca ni s-au cerut niste acte. Din cate stiu le-au si primit, dar nu stiu daca noi avem comunicat in acest sens. Din cate stiu, cladirile erau pe Statul Roman, dar erau totusi bunurile Bisericii. Nu stiu cum vom rezolva problema, ca este intr-adevar o problema acolo. Ca este vorba nu numai de salile de expunere de material muzeografic si pentru sectia de documentare, de istorie si stiintele naturii, dar si spatiul din curte a fost folosit de multe ori ca si depozit pentru obiecte valoroase de patrimoniu. Si din cate stiu eu si o parte din laboratoarele muzeului functionau tot acolo.Daca se retrocedeaza o sa fie o mare problema. Eu nu stiu sigur, dar cred ca s-a si retrocedat deja”.
Godja spune ca Sighetul se confrunta oricum cu o lipsa de spatii pentru institutiile publice:„Noi am avut foarte multe cladiri revendicate. Scoala 3 a fost revendicata si primita si s-a dat despagubire, Centrul de Executie Bugetara este revendicat de o persoana, este revendicat Liceul Dragos Voda, este revendicat „Regele Ferdinand” pe partea de cladire veche, este revendicata Scoala de Muzica (in afara de sala de spectacole). Daca se retrocedeaza aceste institutii, nu stiu unde se mai poate face scoala si ce mai putem noi face. Pentru ca este imposibil ca pe bugetul Pimariei sa apese atatea scoli. Si cladirea Politiei este revendicata. Cred ca numai prin Oradea mai sunt atatea revendicari ca si la noi”. Oricum insa, Godja spune ca primaria si Consiliul Local vor cauta solutii pentru rezolvarea problemei. Vom reveni.„Sectii muzeale de prestigiu, cautam chirie”Amplasata la etajul cladirii monumentale din secolul XVIII (Libertatii 15), Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Maramuresului adaposteste o serie de colectii ce reprezinta o parte din bogatia naturala a Depresiunii Maramuresului. In spatiu destinat vizitatorilor este organizata o expozitie tematica, reprezentand flora si fauna Depresiunii Maramuresului, precum si o colectie de trofee de vanatoare.
Flora Depresiunii Maramuresului este reprezentata prin cea mai valoroasa si bogata colectie din Romania – „Herbarul Artur Coman”, care cuprinde peste 17 000 coli de ierbar.Colectia de minerale, petrologie, flori de mina si fosile contine aproximativ 900 de esantioane. Colectia de vertebrate este alcatuita din amfibieni, reptile, pesti, pasari si mamifere reprezentand circa 96% din speciile existente in Depresiunea Maramuresului.
Colectia de ciuperci contine peste 1300 plicuri cu macromicete.Sectia Istorie-Arheologie a Muzeului Maramuresului prezinta marturii arheologice si scrise despre orasul Sighet si istoria Maramuresului.Sunt expuse zeci de unelte din paleoliticul superior, mezolitic si neolitic descoperite in zona. Muzeul Maramuresului detine una din cele mai bogate si mai reprezentative din tara colectii de epoca bronzului (peste 140 de bronzuri).