Masă rotundă  Predarea Istoriei Primului Război Mondial și a Marii Uniri în contextul Centenarului jpeg

Masă rotundă- Predarea Istoriei Primului Război Mondial și a Marii Uniri în contextul Centenarului

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 22 mai 2018

Centenarul Primului Război Mondial și al Marii Uniri reprezintă pentru Societatea de Științe Istorice din România ca și pentru întreaga societate românească un eveniment singular pe care generația noastră îl parcurge și pe care se cuvine să-l marcăm cu decență, în spirit european, pentru a onora jertfele înaintașilor noștri care au pus bazele României Mari.  

 SȘIR consideră că, de departe, cea mai importantă acțiune pentru marcarea Centenarului este cea a educării tinerei generații în spiritul patriotismului civic, al valorilor care au reprezentat fundamentul României Mari, dar și al României de azi.

 În acest scop, SȘIR în parteneriat cu Universitatea București organizează miercuri, 23 mai 2018, ora 15.00, Universitatea din București, Facultatea de Istorie, Amfiteatrul ,,Nicolae Iorga”, o manifestare intitulată ,,Predarea istoriei Primului Război Mondial și a Marii Uniri în contextul Centenarului”.Moderatori vor fi prof univ. dr. Bogdan Murgescu, conf. univ. dr. Cristina Gudin, iar invitați prof. univ. dr. Mihaela Grancea, prof. dr. Bogdan Teodorescu, prof. Marcel Proca, prof. dr. Dorin Stănescu.

 Dezbaterea își propune să exploreze găsirea unor modalități care să răspundă necesităților unei discuții despre cum predăm istoria astăzi, mai ales cea a perioadei 1914-1919. Care este cadrul reglementat de Ministerul Educației pentru predarea acestui eveniment? Care sunt alegerile, dar și constrângerile pe care profesorul de istorie le are atunci când se află în fața elevilor predând istoria Primului Război Mondial și a Marii Uniri? Care sunt sursele de informare și care sunt exemplele de bună practică în domeniul utilizării mediului virtual în predarea la clasă? Predarea la noi vs. predarea în alte state europene? Există un manual/ curs special prevăzut în legislația noastră care să reglementeze și să ofere o linie și o direcție în predarea istoriei epocii 1914-1919? Iată câteva dintre subiectele pe care invitații acestei mese rotunde le vor dezbate.