image

Marius Manole, dezvăluiri în primul episod al podcastului Cronicari Digitali: „Am un simț al conservării destul de precar”

  • Un nou sezon al podcastului „Cronicari Digitali” a început joi și poate fi urmărit pe Youtube sau ascultat pe toate aplicațiile de podcast audio, disponibile pentru România;
  • Un nou sezon al podcastului „Cronicari Digitali” a început joi și poate fi urmărit pe Youtube sau ascultat pe toate aplicațiile de podcast audio, disponibile pentru România;
  • Muzicianul Adrian Despot, actorii Dorina Chiriac și Marius Manole, scriitorii Ioana Pârvulescu și Gabriel Liiceanu, jurnalistul Cătălin Striblea sau vedeta Dana Rogoz și arhitectul Alexandru Dabija, alături de creatoarea de conținut Maria Zvîncă și streamerița Really Rux ne încântă cu povești inedite și ni se dezvăluie așa cum foarte rar au făcut-o în fața publicului lor;
  • Pe lângă cultură, pop cultura, istoria și arhitectura au devenit subiecte permanente în 2024;
  • Alături de jurnalistul cultural Diana Popescu, moderator principal, bloggerița Ana Rubeli, scriitorul Marius Chivu și creatorul primului newsletter din social media, Răzvan Moței sunt co-moderatorii episoadelor din noul sezon.

Joi, 19 septembrie, a început cel de-al 10-lea sezon al podcastului Cronicari Digitali. Podcastul poate fi urmărit și video pe YouTube, iar grila conține, din 2024, trei teme-pilon, fiecare cu propriul său co-moderator: cultura, pop cultura, precum și istoria și arhitectura. Mai mult, locuri de poveste găzduiesc filmările podcastului. Produsul new media este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

„Podcastul Cronicari Digitali este singurul produs new media, cu apariție neîntreruptă din aprilie 2020, care adresează teme culturale pe înțelesul tuturor. Este un decodor necesar și sprințar, dacă te gândești că și în acest sezon urmăritorii vor putea identifica clar marca Cronicari Digitali – aceea a asocierilor de teme extrem de serioase cu altele care ne ocupă viața de zi cu zi, dar și compilarea, ca profil al invitaților, a personalităților de prestigiu cu noul val de artiști sau de influenceri ale căror voci se reflectă în construcția valorilor generațiilor mai tinere. Podcastul îsi propune în continuare să fie o platformă a diferitelor opinii, generații, teme, una în care toleranța si educația pentru democrație sunt puncte forte alte temelor abordate – cultură,  pop cultură, istorie și arhitectură. Vrem să mulțumim AFCN și OAR pentru evaluarea și finanțarea acestui produs editorial a cărui relevanță continuă să ne animeze munca”, afirmă Silvia Teodorescu, managing partner Zaga Brand si coordonator al platformei Cronicari Digitali.

Noul sezon al podcastului va explora subiecte culturale, dar și fenomenele ce aparțin domeniului pop-culturii și al arhitecturii. Diana Popescu, jurnalist cultural cu multă experiență, este moderator principal în întregul sezon, iar alături de ea, Ana Rubeli, Marius Chivu și Răzvan Moței sunt cei trei co-moderatori pentru cele trei mari teme de discuție.

Marius Manole: „Actorul e o permanentă rană deschisă”

În primul episod din noul sezon al podcastului „Cronicari Digitali”, actorul Marius Manole ne vorbește despre emoție și despre cum ajung spectatorii de teatru să se simtă implicați și îndrăgostiți.

image

„Nu degeaba se spune că actorul e o permanentă rană deschisă, pentru că noi lucrăm – mai ales în drame, dar și în comedii – cu traumele, cu rănile, cu suferințele, cu neîmplinirile, cu neiubirile noastre. Cam așa lucrăm ca să poată ieși emoția. Iar emoția lucrează și te lucrează foarte parșiv. Și-atunci tu, ca spectator, te simți atras, te simți implicat, te simți îndrăgostit și nu știi de ce, și ce te-a lovit, și ce ți se-ntâmplă”, povestește Marius Manole.

Actorul vorbește și despre faptul că nu îi place să se limiteze, iar de aici și până la un simț al conservării destul de precar nu este decât un pas.

„Cred că văd limitele, le simt, de cele mai multe ori, dar nu-mi place să mă limitez. Și nu-mi place să știu că nu pot să fac un lucru. Și-atunci cu disperare mă arunc, fie ce-o fi, nu mă interesează ce se întâmplă după, nu mă interesează dacă se mai întâmplă un accident, ceea ce e prost: am un simț al conservării destul de precar”, ne mai povestește Marius Manole.

Ioana Pârvulescu: „Am fost printre primii chiulangii cu putință”

Într-un alt episod al podcastului „Cronicari Digitali”, scriitoarea Ioana Pârvulescu vorbește despre nonconformismul său, despre obiceiurile „sinistre” care s-au instaurat în critica literară, ne spune și ce părere are despre inteligența artificială care poate crea în stilul unui scriitor, precum și care este cea mai mare frică a sa.

„Cel puțin în anul I de facultate am fost printre primii chiulangii cu putință, deoarece locuiam în Balta Albă și era foarte greu de ajuns. Am fost, în felul meu, conformistă, dar, dincolo de asta, sunt un om care iubește nonconformismul”, povestește Ioana Pârvulescu.

image

Adrian Despot, pentru cei care vor să facă muzică: „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți dai demisia”

Adrian Despot ne-a vorbit despre fenomenul „Fenomental” și despre ce înseamnă să trăiești din muzică, despre cât de importantă este „foamea” atunci când ești artist și vrei să creezi, dar și care este primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te apuci cu adevărat de muzică. Adrian Despot a povestit și despre perioada petrecută la Școala Vedetelor, care l-a făcut să jure că nu o să joace niciodată un rol, și despre timiditatea lui din primii săi ani la Vița de Vie, care îl făcea să se „ascundă” după boxe pe scenă.

image

„Primul lucru pe care trebuie să-l faci, dacă chiar vrei să faci muzică, este să-ți dai demisia și să-ți acorzi cinci ani să-ți faci arta. Și apoi să tragi o concluzie”, a spus Adrian Despot.

Dorina Chiriac: „Nu mă pasionează să fiu actriță. Mie spectacolul îmi face rău fizic”

Actrița Dorina Chiriac ne-a făcut mărturisiri surprinzătoare despre copilăria sa, despre cum a fost remarcată ca pionieră și a ajuns „recitator de grad zero” la spectacolele la care putea fi prezent Nicolae Ceaușescu, șocul pe care l-a simțit atunci când a călătorit la Strasbourg în timpul comunismului și cât de „inconștientă” a fost atunci când a dat admitere la actorie.

image

„Nu mă pasionează să fiu actriță. De aceea nici n-a fost primul gând. Mă pasionează natura umană, studiul naturii umane. Mie spectacolul îmi face rău fizic, sunt paralizată de emoție”, a mărturisit Dorina Chiriac.

Actrița a vorbit și despre povestea complicată și superbă a fetiței sale, Sonia, și despre vocea care a devenit în lupta sa cu sistemul pentru persoanele care suferă de epilepsie. „Atunci când cer, cer lucruri concrete, care schimbă în mod esențial (…). Nu prea se poate schimba nimic în sistemul medical atâta timp cât nu avem registrul național de pacienți”, ne spune Dorina Chiriac.

Deschiderea noului sezon va fi urmată repede de o abundență de surprize – de la concursuri cu premii în social media la serii speciale lansate, parte din această grilă de toamnă a podcastului Cronicari Digitali.

Filmările s-au realizat cu sprijinul The Marmorosch Bucharest Autograph Collection, Facultății de Litere – Universitatea București și Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

Urmăriți noul sezon al podcastul VIDEO, pe https://www.youtube.com/@CronicariDigitali, sau AUDIO pe: https://spoti.fi/3I7ZUmf și pe https://apple.co/3XfOu47