„Lumina din tenebre: Frații Minovici și criminologia”, o nouă mini-conferință la Muzeul Nicolae Minovici
A doua mini-conferință din seria lunară organizată de Muzeul Municipiului București (MMB), în anul 2023, la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, are loc sâmbătă, 25 februarie, la ora 16.00, și propune publicului larg o discuție cu privire la criminalitate, pornind, desigur, pe urmele celebrilor medici legiști ai Bucureștiului de altădată: frații Minovici.
Conferința va fi susținută de Mădălina Manolache, muzeograf MMB, și va conține un scurt tur în muzeu.
În cadrul evenimentului, publicul are ocazia să afle care a fost rolul medicinei legale în cercetarea caracterului criminal și starea criminologiei ca știință la final de secol XIX și la începutul secolului următor.
Teoria lombrosiană a „criminalului înnăscut” a fost intens dezbătută de teoreticieni în epocă, adunând numeroși adepți cât și contestatari, pentru a sfârși respinsă (mai ales de către Mina Minovici, prin numeroase cercetări). E perioada în care pedeapsa este reconsiderată, iar penitenciarele reorganizate. Antropologia juca un rol important în aceste demersuri.
Chiar dacă știința criminologiei a evoluat, s-a ramificat și a depășit anumite convingeri retrograde, contribuțiile savanților Mina, Ștefan și Nicolae Minovici se dovedesc încă relevante la un secol distanță. Ne vom raporta la numeroasele lor scrieri, pășind și pe teritoriul Poliției și al identificării răufăcătorilor și recidiviștilor – cu ajutorul privirii instrumentalizate după concepții bertilloniene. Nu în ultimul rând, pentru a reveni în lumea muzeală, publicul poate afla care era locul ocupat de răufăcători în cadrul Muzeului Morgii.
Taxa de intrare: 20 lei/ persoană. Accesul se face în baza unei programări prin email la adresa: antropologie@muzeulbucurestiului.ro.