„Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani“

Lansarea volumului „Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani“

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 7 octombrie 2024

Academia Română găzduiește marţi, 8 octombrie 2024, dezbaterea ocazionată de lansare lucrării „Palatul Înaltei Curţi de Conturi şi ctitorul său, George I. Lahovari – 125 de ani“, publicată de prof. ing. Nicolae Noica la Editura Vremea. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11, și este organizat de Biblioteca Academiei Române şi de Curtea de Conturi.

Conform unui comunicat al Academiei Române, în cadrul evenimentului vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi, Silvia Colfescu, director Editura Vremea, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române.

Bazată pe un bogat fond documentar, acestă lucrare nu ar fi fost posibilă fără profesionalismul și responsabilitatea Arhivelor Naționale, care au păstrat în bune condiții Fondul de documente al Înaltei Curți de Conturi, de la înființarea acesteia, în 1864, și până la desființarea ei, în anul 1948. Fondul conține peste 180.000 file, dintre care puține au fost cercetate. Prof. ing. Nicolae Noica subliniază că documentele Înaltei Curţi de Conturi constituie istoria materială, concretă a circulaţiei banilor în epoca naşterii şi formării civilizaţiei române moderne, dar și un tezaur de mărturii istorice despre instituţiile şi clădirile publice.

Cu privire la istoria construirii elegantului sediu al Curții de Conturi, prof. ing. Nicolae Noica declară: „Cel căruia i se datorează în bună măsură ridicarea palatului Înaltei Curţi de Conturi a fost George I. Lahovari, care, în calitatea sa de preşedinte, a solicitat miniştrilor de Finanţe fondurile necesare, perseverând pe lângă parlamentari şi prezentându-le «starea deplorabilă» în care funcţiona Înalta Curte. Pentru a cunoaşte cel mai bine personalitatea acestui stâlp al Curţii de Conturi, dar şi om de mare cultură, am crezut că avem datoria ca astăzi, cu prilejul acestei sărbători, să prezentăm o parte din activitatea sa de consilier şi apoi de preşedinte“.

Lansarea volumului scris de profesorul Nicolae Noica și dezbaterea de la Academia Română marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi, prin Decretul Domnesc 18/1864 semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.