image

Lansare de carte-eveniment, la Bookfest2024: „Bucureștii vechi și noi”, de Dan-Silviu Boerescu

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 30 mai 2024

Editura Neverland, parte a Grupului editorial Universul Juridic, organizează, în cadrul Salonului de carte #Bookfest2024, evenimentul de lansare a cărții „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit”, scrisă de Dan-Silviu Boerescu. Evenimentul este programat vineri, 31 mai 2024, de la ora 11:00, la Cafeneaua Literară.

Cu expertiză în presă și literatură, dublată de o aprofundată cunoaștere teoretică și practică în domeniul gastronomiei și vinurilor, Dan-Silviu Boerescu are o reputație de connaisseur în materie de stil de viață, în general. Are la activ zeci de cărți de specialitate, sute de articole, a condus peste 20 de reviste și a susținut peste o sută de evenimente live.

În „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit”, Dan-Silviu Boerescu încalță pantofii marelui Constantin Bacalbașa și străbate la pas Bucureștii până i se tocesc pingelele, dând viață un volum care poate fi considerat, fără teama de a greși sau exagera, urmașul legitim al „Bucureștilor de altădată”.

Rod al unei documentări temeinice, această carte strânge poveștile mai mult sau mai puțin știute – dar întotdeauna fascinante – ale Capitalei și le condimentează cu ilustrații inedite, rezultatul fiind nu doar o amplă istorie a unui oraș cuprins în permanență de frenezia transformării, ci și o odă închinată de autor urbei natale.

„«București, București,/ Cât de drag îmi ești…» cânta cândva Gică Petrescu și cine știe de câte ori nu voi fi fredonat și eu – mai mult sau mai puțin autoironic – acest refren. București este orașul meu, locul în care m-am născut și în care am revenit întotdeauna. Dincolo de orice, mă fascinează în continuare cu piețele sale multicolore și cu locantele pitorești, cu scenele teatrelor unde i-am văzut în copilărie pe Caragiu, pe Dem, pe Cotescu sau pe Ștefan Iordache, cu parcurile și grădinile sale tulburător înflorite, cu pisicile șmecherite din Obor și câinii răsfățați de stăpânii lor în Parcul IOR, cu vechile stadioane – precum «23 August», unde am văzut cuplajul de poveste din 1985 (Steaua – Rapid și Dinamo – Sportul Studențesc), la care au venit peste 100 000 de oameni care stăteau inclusiv pe gazon, de nu se mai puteau bate cornerele…”, notează autorul.

La evenimentul de lansare a cărții „Bucureștii vechi și noi. Biografia unui oraș cosmopolit”, alături de autor, vor mai participa, în calitate de speakeri, reprezentanți ai Editurii Neverland, precum și doi invitați speciali: Mihai Dodu și Kera Calița.

Doctorand al Facultății de Istorie – Universitatea din București, Mihai Dodu este profesor de istorie la Colegiul Cantemir Vodă și fost Secretar de Stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști. Cercetător acreditat CNSAS, Mihai Dodu este un profesor pasionat de istorie, care a reușit să facă din pasiunea lui un mod de a relaționa cu tânăra generație. Mihai este implicat în mai multe proiecte și ateliere tematice în licee și școli bucureștene, este o voce continuă pentru susținerea memoriei luptei anticomuniste. De asemenea, este implicat în proiecte educaționale despre istoria comunismului, în parteneriat cu Memorialul Sighet și Institutul Cultural Român. Aria de studiu a acestuia se îndreaptă și către istoria Bucureștiul anilor ’80, mutilat arhitectural de comunismul tribal al lui Nicolae Ceaușescu, în fapt, o metropolă ce exprimă până astăzi ororile îndurate de români în timpul represiunii totalitare instituite după 1944.

Aurora Nicolau, cunoscută de toți cei dedați la plăcerile cabaretului culinar și artistic drept „Kera Calița ot Jariștea Locantă“, provine dintr-o veche familie – Leventis – a Bărăganului lui Odobescu și a Metopolisului lui Ștefan Bănulescu, dar a crescut și s-a instruit în Bucureștii cărturărești, după care s-a aciuit spre a face negustorie cu emoții de tot felul pe Podul Caliței, la doi pași de grădina logofătului Dudescu – în al cărei mirador Ienăchiță Văcărescu îi șoptea dulci catrene unei soațe de domnitor fanariot – și la jumătatea drumului dintre zidurile Mitropoliei și mănăstirea lui Antim Ivireanu, unde a ființat cea mai veche bibliotecă publică a urbei dâmbovițene. Ea însăși a slujit o vreme într-un asemenea paradis livresc, pentru ca mai apoi – când faima Locantei a cucerit sufletele celor împătimiți de lumea de odinioară – să devină un important exeget al gastronomiei tradiționale în cărți precum Bucătăria Balkaniei (2015, în colaborare cu eruditul Horia Pana) și Plăcerile păcătoase ale gastronomiei (2019) și, totodată, un hronicar de seamă al timpurilor funambulești de altădată – Tainica inimă a Bucurescilor (2017).

Până la 2 iunie, inclusiv, Editura Neverland vă dă întâlnire la Salonul Internațional de Carte Bookfest, organizat la Romexpo, în Pavilion B2, unul dintre cele mai mari și prestigioase târguri de carte din România ce atrage anual mii de vizitatori, editori, autori și iubitori de carte. Ediția din acest an promite să fie la fel de spectaculoasă, oferind o platformă ideală pentru lansări de carte, sesiuni de autografe și dezbateri interesante.

Lăsați-vă cuprinși de farmecul și misterul societății românești de altădată! Alegeți să trăiți poveștile acelor vremuri fascinante! „Bucureștii vechi și noi”, de Dan-Silviu Boerescu, poate fi achiziționat, la preț special, din librăria online UJmag.ro.