Conflicte dintre generaţii png

La muzeul de Istorie din Suceava puteţi vedea sala tronului lui Ştefan cel Mare

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Paula Scînteianu
🗓️ 20 septembrie 2010

Sala Tronului redă atmosfera anului 1470. Muzeul de Istorie din Suceava a adunat până acum mii de obiecte unice în ţară, de la cele mai vechi unelte până la vestimentaţia primilor pompieri din România.

Pentru o lecţie de istorie adevărată, muzeografii vă invită să mergeţi la Muzeul de Istorie din Suceava, locul unde puteţi admira de la vase de lut, picturi celebre, pergamente şi arme, până la primele vârfuri de săgeţi şi primele bijuterii pentru femei. Chiar dacă sunt din sticlă, fier ori alte metale mâncate de rugină,   podoabele prind farmec în vitrina muzeului. Tot aici puteţi vedea colecţiile de arheologie medievală din cele mai vechi timpuri, descoperite la Şipote, Botoşana, Edeşti, Poiana Zvorâştea, Vorniceii Mari, Curtea Domnească, Biserica Mirăuţi şi Probota. Muzeografii spun că alte surse pentru aceste obiecte valoroase au fost bisericile vechi din Bucovina.

„Cea mai frumoasă este Sala Tronului, deoarece recrează un moment istoric şi ai impresia că eşti martorul acelor timpuri. Toate personajele poartă haine după moda acelor vremuri şi nu există o dovadă mai vie a istoriei pentru copii“, spune Iuliana Văleanu, profesoară de istorie. Cele 12 personaje par veridice datorită faptului că manechinele poartă chipurile din cronici şi sunt îmbrăcate cu veşminte de poveste, specific zonei Bucovinei din anii 1400-1500. 

Aici îl puteţi vedea stând lângă tron pe Ştefan cel Mare, iar în faţa lui pe doamna Maria Voichiţa. Tot în Sala Tronului se mai află postelnicul, doi plăieşi, patru boieri, preotul şi doi ţărani. Unul dintre ultimii doi se află îngenuncheat în faţa domnitorului. Căciulile de blană cu pene şi pelerinele sunt de asemenea adevărate bijuterii, deoarece hainele sunt cusute de mână, în fir de aur, ori brodate după tradiţia populară.

Sala Tronului a fost inaugurată acum 20 de ani în acest muzeu, iar de atunci este deschisă permanent. „Mie mi-a plăcut în sala cu arme, acolo unde am văzut puşti de vânătoare, săbii, pumnale, dar şi costumul de zale pe care îl purtau ostaşii peste haine, ca să nu poată fi ucişi. Păcat că e doar unul singur şi e cam rupt“, spune Vlad Apostu, elev în clasa a III-a.

500 de piese expuse

Tot în sala Tezaur a muzeului, vizitatorii mai pot admira colecţii de monede vechi, descoperite în straturile de pământ, medalii şi alte decoraţii importante din aur, argint, teci frumos ornate pentru cuţite şi săbii cu pietre preţioase, cămăşi bărbăteşti şi alte veşminte. În total, în această sală sunt expuse peste 500 de piese cu valoare inestimabilă. Pe lângă aceste săli, mai există Sala de Artă, unde sunt expuse în jur de 20 de tablouri ale unor pictori celebri din zona noastră, dar şi sala cu obiecte din ceramică şi trofee de mamut.

Puteţi admira craniul acestui gigantic animal, dar şi o parte din femurul său. Vasele restaurate sunt la fel de importante, deoarece arată felul în care oamenii se exprimau prin artă. De cele mai mule ori vasele mari sunt pictate cu vopseluri obţinute prin fierberea plantelor. 

Cât costă biletul şi suvenirurile

Biletul de intrare pentru adulţi costă 6 lei, iar cel pentru copii 1, 5 lei. Pentru cei care doresc să facă fotografii, taxa este de 10 lei, iar cea de filmare a fost fixată la 15 lei. Muzeul este deschis vara de marţi până duminică, între orele 10.00-18.00 şi iarna între orele 9.00-17.00. Lunea este închis. De aici, vizitatorii îşi pot cumpăra, pe lângă cărţi şi pliante cu istoria obiectelor expuse şi suveniruri, plăcuţe din ghips cu chipurile domnitorilor, cu Cetatea de Scaun şi diferite obiecte de artizanat. Preţurile încep de la 10 lei pentru portrete şi urcă, în funcţie de mărime şi de valoare.