Istoria telefoanelor mobile. De la Motorola DynaTAC 8000X, la cele cu ecran pliabil
Telefonul mobil, aşa cum îl ştim astăzi, este una dintre cele mai mari invenţii pentru omenire. Acesta a devenit o obiect indispensabil pentru mulţi dintre noi, deoarece îl folosim zilnic, pentru o mulțime de lucruri: suntem la curent cu ultimele ştiri, ascultăm muzică sau vizionăm filme, ne jucăm şi, bineînţeles, suntem aproape de cei dragi.
Iniţial, singurul scop al telefonului mobil era să permită efectuarea de apeluri atunci când ne aflam în mişcare. În prezent, putem folosi a 5-a generaţie de reţele mobile pentru a conecta totul împreună. De altfel, telefoanele inteligente ce permit conexiuni 5G sunt viitorul, fapt pentru care producătorii investesc continuu în producerea şi dezvoltarea terminalelor mobile de mare viteză.
Haideţi să descoperim împreună istoria telefonului mobil, de la Motorola DynaTAC 800X până în prezent.
Motorola DynaTAC 8000X – primul telefon mobil (1973)
Primul telefon mobil a fost scos pe piață în 1973 de Motorola. Acesta a primit numele DynaTAC 800X, cântărea peste 1,1 kg şi avea dimensiunile 23 x 13 x 4,5 cm. Acest dispozitiv, considerat ciudat la vremea aceea, a efectuat o convorbire de doar 30 de minute, iar pentru reîncărcarea lui au fost necesare 10 ore. Prin comparaţie, cel mai vândut telefon în 2020, Iphone 11, cântăreşte doar 194 grame şi are dimensiunile 15 x 7,5 x 0,8 cm.
Nokia 1011 – primul telefon mobil care putea fi folosit oriunde în lume (1992)
În următorii ani, producătorii de telefoane mobile nu au fost ofertanţi, probabil şi din cauza progreselor tehnologice care nu ofereau nimic spectaculos ce putea fi integrat într-un astfel de device. Totuşi, în 1992, producătorul finlandez Nokia a lansat modelul 1011, primul telefon mobil care avea capacitatea de a accesa reţeaua GSM (Global System for Mobile Communication), cunoscută şi sub numele de „a doua generaţie de tehnologie celulară fără fir” (2G). Telefonul cântărea puţin sub 500 de grame, avea ecran LCD monocrom, o antenă extensibilă şi putea stoca nu mai puţin de 99 de contacte.
Primul SMS trimis (1992)
1992 a marcat și anul în care a fost trimis primul SMS. La 3 decembrie 1992, prin rețeaua Vodafone GSM din Regatul Unit al Marii Britanii, inginerul Neil Papworth a trimis un mesaj text, cu ajutorul unui dispozitiv mobil Orbitel 901, către Richard Jarvis. Textul mesajului era „Crăciun fericit!”.
IBM Simon – Primul „smartphone” (1994)
Lansat pentru prima dată în 1994, Simon Personal Communicator de la IBM este considerat ca fiind primul „smartphone” din lume. Acesta avea câteva funcţii care puteau fi considerate SF la vremea aceea: ecran tactil, agendă telefonică, calculator, calendar şi bloc notes digital. IBM a reușit să vândă doar 50.000 de unități ale telefonului, deoarece companiile de telefonie mobilă nu puteau face faţă cantităților enorme de date de care avea nevoie dispozitivul.
Nokia 9000 Communicator – Primul telefon cu tastatura QWERTY completă (1996)
Nokia 9000 Communicator avea o tastatură QWERTY completă și a fost unul dintre primele telefoane ce puteau fi folosite pentru a trimite și primi e-mailuri și faxuri. Un fun fact despre acest telefon este faptul că, în melodia Dilemma, Kelly Rowland folosește un Nokia Communicator pentru a-i scrie cântăreţului Nelly printr-o foaie de calcul Excel.
Motorola StarTAC – Primul telefon cu clapeta (1996)
1996 a fost anul în care a fost lansat şi primul telefon cu clapetă, Motorola StarTAC, considerat produs de lux. Acesta cântărea doar 88 de grame şi era suficient de mic pentru a se potrivi în orice buzunar.
Nokia 3310 – Cel mai iubit telefon (2000)
Fără îndoială 3310 este cel mai iubit model Nokia din toate timpurile, cu peste 125 de milioane de modele vândute. Acesta a fost renumit pentru durata de viață a bateriei și designul robust, fiind victima nenumăratelor teste de durabilitate. Acesta a fost, de asemenea, telefonul care a popularizat jocul mobil „Snake II”. 3310 a fost atât de popular încât Nokia a lansat chiar și o versiune îmbunătățită, în 2017.
NOKIA N95 – startul revoluţiei smartphone-urilor (2007)
Modelul N95 de la Nokia avea 160 MB memorie internă şi opţiunea de a adăuga până la 8 GB, cu ajutorul unui microSD, precum şi un set de opţiuni dedicate pentru redarea de conţinut multimedia. O altă caracteristică importantă a acestui telefon a fost camera foto de 5 megapixeli, cu focalizare automată, bliț și chiar posibilitatea de a modifica valorile ISO, balansul de alb și contrastul. În plus, telefonul oferea o suită completă de aplicaţii pentru birou, WI-FI, Bluetooth, comenzi vocale, radio, browser cu suport flash şi o a doua cameră frontală, potrivită pentru apeluri video. Telefonul a avut un succes atât de mare, încât Nokia a avut aproximativ jumătate din totalul vânzărilor de smartphone-uri la nivel mondial în 2007.
Primul iPhone şi primul telefon Android (2007-2008)
Cei doi ani reprezintă practic lansarea primelor telefoane cu OS sau Android. În 2007, la San Francisco, regretatul Steve Jobs anunţa lansarea primului Iphone, un produs revoluționar și magic, despre care fostul CEO de la Apple spunea că „este cu cinci ani înaintea oricărui alt telefon mobil”.
2008 anunţa lansarea Android, cel mai folosit sistem de operare pentru device-uri mobile. Acesta a fost instalat pe un telefon HTC Dream G1 şi oferea o interfață grafică personalizabilă, integrarea serviciilor Google și Android Market pentru descărcarea aplicațiilor suplimentare (actualul Google Play).
În prezent, Android este folosit pe 72,2% dintre device-urile mobile existente pe piaţă, de peste 2,5 ori mai mult decât iOS (26,99%), conform statcounter.com.
Samsung Galaxy S – cea mai de succes linie de telefoane Android (2010)
Celebra serie „Galaxy S” a celor de la Samsung este considerată una dintre cele mai de succes linii de telefoane mobile din istorie. În iunie 2010 era lansat primul Galaxy S care oferea 16 GB memorie internă, un procesor de 1 GHz, ecran tactil şi două camere. Samsung Galaxy este cel mai mare concurent al celebrului iPhone, iar în prezent se află la modelul S21.
Royole Flexpai 2 – primul telefon cu ecran pliabil (2018)
Royole, o companie din China, a câştigat în anul 2018 cursa pentru lansarea primului telefon cu ecran pliabil, la care au participat Samsung şi Huawei. Acesta este ca o tabletă care se pliază spre exterior, devenind un smartphone dual screen. Ulterior, ceilalți producători au lansat telefoane cu ecran pliabil - Samsung Galaxy Z Flip și Huawei Mate X.
Revoluţia 5G (2019-prezent)
A 5-a generație de rețea mobilă permite viteze de transfer a datelor incredibil de mari, o latență scăzută şi mai multă fiabilitate, putând fi catalizatorul pentru Internet of Things. Practic, cu ajutorul tehnologiei 5G, vom putea conecta o mulţime de device-uri prin intermediul internetului, de la smartphone-uri, până la electrocasnicile din casă şi maşina din garaj.
Iată că, de-a lungul istoriei, telefoanele mobile au răspuns cerinţelor utilizatorilor. Dacă la început oamenii şi-au dorit să poată folosi un telefon în mişcare, astăzi au nevoie de viteze mari de procesare şi cât mai multă interacţiune între smartphone şi alte device-uri. Cum arată viitorul? Rămâne să aflăm.