Instrumente de scris din secolele XVIII XX reunite la Muzeul Naţional Cotroceni jpeg

Instrumente de scris din secolele XVIII-XX reunite la Muzeul Naţional Cotroceni

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2011

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române şi în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte, Complexul Muzeal Naţional ”Moldova” Iaşi, Muzeul Literaturii Române Iaşi, Muzeul de Istorie a Evreilor din România ”Şef Rabin Dr. Moses Rosen”, Colecţia muzeală a Episcopiei Armeano-Gregoriene din România, organizează joi, 9 iunie 2011, orele 18.00, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni, vernisajul expoziţiei ”În memoria timpului, instrumente în arta scrisului”.

Expoziţia ”În memoria timpului, instrumente în arta scrisului” urmăreşte să aducă în atenţia publicului vizitator instrumente de scris, celebre prin faptul că au aparţinut unor personalităţi importante din viaţa politică, socială şi culturală românească, sau reprezintă piese de excepţie pentru epoca lor.

În cadrul expoziţiei vor figura:călimări de brâu şi inele sigilare din secolul al XVIII-lea, pana de scris din aur a lui George Bariţiu, tocul pentru scris atribuit lui C.A. Rosetti, călimară de la Divanul Ad-hoc, trusa pentru desen a domnitorului Al. I. Cuza, pana de scris din aur a regelui Carol I, mapele de birou ale regelui Carol I, reginei Elisabeta şi principelui Nicolae, tocul folosit de Ion C. Brătianu la Congresul de la Berlin în 1878, creionul din aur al mareşalului Alexandru Averescu, biroul de lucru al lui Nicolae Iorga, trusa de birou a lui Petru Groza etc.

Atmosfera de odinioară, în care scriau la birourile lor, marii clasici ai literaturii române:Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaş, Şt. O Iosif, Al. Macedonski, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, George Călinescu, Alexandru Brătescu-Voineşti va fi recompusă prin expunerea obiectelor de birou care le-au aparţinut:tocuri cu peniţă, călimări, coupe-papier, press-papier, mape de birou, stilouri însoţite de manuscrise, sau de una dintre cele mai importante invenţii ale lumii moderne, maşina de scris, toate mărturisind că scrisul poate fi o pasiune, dar şi o artă.

În expoziţie vor fi prezente şi obiecte care provin de la comunitatea de intelectuali evrei şi armeni de pe teritoriul României. Astfel, un spaţiu restrâns este dedicat şi colecţiei de manuscrise armeneşti, care se află în fondul Bibliotecii Casei de Cultură „Hovsep şi Victoria Dudian“ din Bucureşti, fiind cunoscută încă din secolul al V-lea influenţa pe care centrele de creare şi copiere a manuscriselor armeneşti, au avut-o asupra ornamentaţiei miniaturii în Ţările Române.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 9 iunie– 31 august 2011, şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30 – 17.30.

Expoziţia beneficiază şi de un catalog, care va putea fi achiziţionat de către public, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis între orele 9.30 – 17.30.