Incursiune în tainele restaurării „Călugărul Carmelit”
Muzeul Naţional de Artă Timişoara propune publicului o incursiune în tainele restaurării recente a unei capodopere, lucrarea "Călugărul Carmelit", care face parte din colecţia Ormos Zsigmond a MNArT, fiind de acum expusă în sala Barocului ecleziastic a Expoziţiei Permanente de Artă Europeană a muzeului.
Recent, echipa de experţi a MNArT a finalizat un proces de restaurare deosebit de complex şi fascinant pentru o lucrare valoroasă de artă din colecţia proprie, "Călugărul Carmelit", care poate fi admirată în sala dedicată Artei religioase, din cadrul expoziţiei de Artă Europeană. Această operă, cu o istorie bogată, a trecut printr-o serie de analize şi intervenţii realizate cu ajutorul celor mai avansate tehnologii disponibile în Laboratorul Vizitabil de Restaurare. Procesul de restaurare a fost realizat în concordanţă cu datele preluate de la microscopul digital cu scanare 2D şi 3D, camera multispectrală şi analiza chimică prin microscopie electronică SEM-EDX, pentru a reda autenticitatea şi frumuseţea originală a lucrării, precizează site-ul MNArT.
Lucrarea face parte din colecţia Ormos Zsigmond şi a intrat în posesia marelui mecena la 12 iulie 1876, fiind donată de către preotul Antal Schafer din satul Zărăndeni.
Mai multe pentru tine...