Expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului”

Iataganul belosapac, un adevărat simbol al fineții artizanale

📁 Istoria Armelor
Autor: Redacția
🗓️ 19 ianuarie 2024

O piesă centrală a expoziției „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului” este reprezentă de un iatagan „belosapac”.

În colecția de arme a Muzeului Național al Banatului există la ora actuală 30 de iatagane, inventariate în registrele Secției de Istorie. Realizat în 1863/1864, acest iatagan nu este doar o armă, ci un adevărat simbol al fineții artizanale, precizează Muzeul Național al Banatului.

Iataganul belosapac, cu plăselele din fildeș sau alte tipuri de os de culoare deschisă, era o armă destinată de regulă civililor înstăriți. Belosapci erau arme bogat decorate cu pietre semiprețioase, ornamente și inscripții damaschinate, în general cu fir din aur. Aceste plăsele sunt specifice producției balcanice de iatagane, fiind realizate mai ales la Foča și Constantinopol.

În credințele populare, iataganul întrunea o mulțime de atribute și calitați. Baladele populare îi menționează proprietățile curative (adesea era pus sub perna bolnavului). Iataganul cu plăsele de mici dimensiuni era cunoscut în Herțegovina sub numele de barjaktar.

Expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului”

Cu o lamă din oțel, încrustată cu argint și aur și împodobită cu simboluri evocative precum Steaua lui David și inscripții arabe, acest iatagan este o dovadă a meșteșugului de excepție. Fiecare detaliu al său, de la ascuțimea legendară capabilă să taie eșarfe de mătase, până la sigiliul lui Solomon, aduce în prim-plan o poveste unică.

Mânerul, o operă de artă în sine, este realizat din materiale nobile precum fildeșul și alama, accentuat de un design care reflectă tactica și eleganța luptelor din vremuri apuse.

Expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului”

Vizitând expoziția „Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului” din mansarda B1 1 a Bastionului Maria Theresia., deschisă de miercuri până duminică în intervalul 10:00 – 18:00, veți avea ocazia să vedeți de aproape acest iatagan magnific și să explorați multe alte piese remarcabile ce ilustrează bogăția culturală și istorică a patrimoniului muzeului.

Mai multe pentru tine...