Expoziția „Graffiti de altădată. Scrisul cursiv la Porolissum în epoca romană”

„Graffiti de altădată”, documentele scrise pe materiale ceramice descoperite la Porolissum

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a găzduit marți, 19 martie, vernisajul expoziției temporare „Graffiti de altădată. Scrisul cursiv la Porolissum în epoca romană”. 

Expoziția explorează documentele scrise pe materiale ceramice descoperite la Porolissum, acest important centru al frontierei nordice a Daciei romane, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Astfel, sunt evidențiate fragmentele de vase ceramice, țigle sau cărămizi romane care poartă texte scrise „de mână”, inscripționate în limba latină, în limba greacă sau în aramaică. Aceste texte ne dezvăluie o lume mai puțin cunoscută, a oamenilor de rând care au trăit pe meleagurile sălăjene în urmă cu aproape două mii de ani. Vorbim, printre altele, despre numele soldaților cantonați în castrul mare de pe dealul Pomăt, despre educație, despre identitatea locuitorilor din diferite imobile ale așezării civile devenită oraș, despre profesii sau despre activități religioase și „sportive”.

Un segment important al expoziției se concentrează pe modalitățile științifice și tehnicile moderne prin care cercetătorii de azi fac eforturi pentru a aduce din nou la lumină texte ilizibile cu ochiul liber.

Toate aceste evidențe puse la un loc, majoritatea prezentate pentru prima dată publicului larg, reprezintă un arc peste timp cu lumea romană, fiind printre cele mai personale legături pe care arheologia le aduce la lumină privind oamenii de rând ce au locuit la Porolissum în urmă cu aproape două mii de ani.