
Glaja, suport pentru vestitele icoane din Șcheii Brașovului
Glaja este sticla veche, subțire de 0,5-1,5 mm, produsă în manufacturi („glăjării”), suflată în formă de cilindri, apoi tăiată și călcată. Deoarece în timpul procesului de producție nu se putea menține o temperatură constantă necesară înmuierii și topirii pastei, glaja conținea bule de aer și nodulețe. Întinderea și călcarea manuală a pastei producea inegalități în grosimea suprafeței, ce apar sub formă de ondulații provocând o sclipire (licărire) specifică, datorită căreia glaja poate fi recunoscută foarte ușor.
Glaja s-a folosit în Transilvania la realizarea vaselor, paharelor, recipientelor pentru medicamente, ambalajelor, discurilor („ochiurilor”) de la ferestre, diferitelor decorațiuni interioare și accesorii vestimentare precum și pentru pictura icoanelor.
Șcheii Brașovului a fost unul din centrele importante de iconari din Transilvania, unde arta pictării icoanelor pe dosul sticlei a înflorit încă de la sfârșitul veacului al XVIII-lea. Iconarii șcheieni au creat, cu talent și pietate, piese valoroase, reflectând credințele și superstițiile locale, care reprezintă, în același timp, și manifestări de artă țărănească.

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis în luna decembrie expoziția „Icoana pe sticlă-expresie a artei țărănești”, la sediul din Bulevardul Eroilor nr.21 A, în care sunt expuse icoane pictate pe dosul sticlei din colecția proprie, care provin din Șcheii Brașovului și sunt realizate în secolul al XIX-lea și începutul celui următor. Vă invităm să vizitați expoziția noastră, să admirați aceste icoane și să observați licărirea cristalină neobișnuită de pe chipurile pictate ale personajelor biblice (Maica Domnului, Iisus Hristos, sfinții militari și cei protectori).
Program vizitare: miercuri-duminică între orele 09:00 și 17:00.
Mai multe pentru tine...