„Gheorghe Cojocea - destinul unui ofiţer de tancuri”, o nouă expoziție la MNIR
Expoziţia „Gheorghe Cojocea - destinul unui ofiţer de tancuri” se va deschide miercuri, 13 aprilie, la ora 13,00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
Expoziţia reprezintă o invitaţie la cunoaşterea unor aspecte importante din istoria contemporană prin prezentarea experienţei profesionale şi de viaţă a unui participant şi martor al evenimentelor care au precedat, au fost contemporane şi au urmat celui ce-al Doilea Război Mondial, potrivit unui comunicat al MNIR.
Proiectul expoziţional prezintă formarea şi cariera militară a lui Gheorghe Cojocea în patru etape distincte ale vieţii sale: perioada în care a fost elev la Liceul Militar „Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, intervalul de timp în care a urmat studiile în Germania ca bursier al statului român, perioada în care a fost profesor la Şcoala de Ofiţeri de Tancuri din Piteşti şi ultimul deceniu de viaţă când a devenit personajul central al romanului biografic „Pumnul de Fier. Confesiunile colonelului (r.) Gheorghe Cojocea fost Leutnant în Wehrmacht”.
Publicul va avea ocazia să vadă pentru prima dată obiecte personale ale ofiţerului Gheorghe Cojocea oferite de familia acestuia, prezentarea contextului istoric fiind completată cu piese care provin din patrimoniul Asociaţiei RoMilitaria, al Editurii Favorit şi al Asociaţiei Deutsches Freikorps.
Cu ocazia deschiderii expoziţiei va fi prezentat mesajul colonelului (r.) Mircea Carp, ofiţer de tancuri şi cavalerie, personalitate marcantă a exilului românesc, consacrat ca jurnalist în perioada postbelică la posturile de radio „Vocea Americii” şi „Europa Liberă”.
Gheorghe Cojocea a fost unul dintre puţinii români care în timpul stagiului efectuat la Regimentul 1 tancuri din cadrul Wehrmacht-ului a luat parte la Operaţiunea Citadela (5-16 iulie 1943), ultima iniţiativă ofensivă a Germaniei prin care s-a încercat stabilizarea Frontului de Est.
Expoziţia, care completează proiectul expoziţional „România în al Doilea Război Mondial 1941-1945”, va fi deschisă până la jumătatea lunii mai şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10,00 - 18,00.