Geții și Burebista – povestea dincolo de mituri
Puternic politizată și instrumentată propagandistic mai ales în perioada comunismului ceaușist, perioada antichității reprezintă și azi unul dintre cele mai distorsionate capitole ale istoriei României.
Istoricii protocroniști formați în perioada anilor '70-'80, laolaltă cu filmele despre daci din anii 1960-1980, au continuat să distorsioneze grav faptele reale, în timp ajungându-se la aberații precum poveștile despre presupușii uriași numiți hiperboreeni, tunelurile dacice, piramide energetice din Bucegi ori ideea că geto-dacii ar fi inventat, de fapt, limba latină.
Andrei își asumă, cu riscurile de rigoare, să ne prezinte adevărul pe baza dovezilor arheologice și a surselor antice, așa cum le știm azi. Hiperboreenii nu erau uriași, Burebista n-a urmărit unirea tuturor geților și dacilor din dorința de a făuri un stat unitar român cu 2.000 de ani înainte, geții nu vorbeau latina și nu există dovezi că ar fi avut măcar un alfabet propriu.
Asta nu face povestea reală a geților și a regatului lui Burebista mai puțin spectaculoasă. Relatările istoricilor antici și ale poetului Ovidius sunt savuroase, iar strămoșii noștri - orice s-ar spune - au fost niște oameni foarte aprigi, capabili să bage spaima chiar și în romani.
În episodul 14 al podcastului „Colecționarul de Istorie”, doctorul în istorie Andrei Pogăciaș ne prezintă adevărata istorie a geților și povestea legendarului rege Burebista, unul dintre cei mai puternici suverani europeni din antichitate. Vezi video mai jos!
Burebista - cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia
Cel mai cunoscut dinast get, și unul care a zdruncinat o perioadă lumea antică în zona est-europeană, a fost Burebista, care a reușit să își impună puterea peste un mare teritoriu, din Slovacia actuală până la Marea Neagră, între anii 60 și 48 î.e.n.
Strabon scrie că „ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, Burebista l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare de porunci, încât, în câțiva ani, a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine. Ba încă a ajuns să fie temut și de romani”, mai ales fiindcă trecea Dunărea și ataca Tracia, Macedonia și Iliria. Se cunoaște, de asemenea, campania lui militară contra celților din jurul teritoriilor sale, urmată de atacul asupra orașelor grecești de la Marea Neagră, orașe care i s-au predat sau au fost cucerite, de la Olbia, la gurile Niprului, azi Parutyne, în Ucraina, până la Apollonia, azi Sozopol, în Bulgaria.
Astfel, regele get a devenit unul dintre cei mai importanți și mai puternici conducători de pe continent, statul său fiind cu siguranță al doilea ca forță după Roma. Celebra stelă a lui Acornion de la Dionysopolis, azi, Balcic, în Bulgaria, descoperită în anii ’60 ai secolului XX, îl numește pe Burebista „cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia și stăpânind tot teritoriul de dincoace de fluviu și de dincolo”, Acornion fiind cetățean al orașului care a purtat negocieri cu Pompei în numele regelui get.
Foto sus: Mărci poștale din 1980 cu Burebista, când regimul comunist a sărbătorit „2.050 de ani de la crearea primului stat dac centralizat și independent” (© Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...