Fotografii realizate de Stanley Kubrick, expuse la Veneţia
O expoziţie cu fotografii realizate de celebrul regizor Stanley Kubrick va fi deschisă la Veneţia, până pe 14 noiembrie, informează AFP.
La vârsta de 17 ani, Kubrick era deja un fotograf de geniu, înainte de a deveni unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai secolului al XX-lea. Printre personajele sale preferate se numără Mickey, un lustragiu de pantofi din Brooklyn, şi starleta cu picioare fascinante Betsy von Fürstemberg.Toate aceste fotografii au fost incluse într-o expoziţie de profesorul de istorie Rainer Crone, care a căutat fotografiile realizate de Kubrick, în perioada când acesta avea între 17 şi 22 de ani, pentru revista Look.
"După aventuri peste aventuri, am recuperat miile de negative de la Biblioteca Congresului din Washington şi de la Muzeul oraşului New York. Multe dintre acestea erau depozitate în saci de plastic, acoperite de praf", a declarat acesta.
Din circa 20.000 de negative, Crone a selecţionat 150, pe care le-a imprimat în formate diferite:72x72 cm, 40x40 cm şi 25x25 cm.
Cel care i-a dat lui Kubrick primul său aparat foto a fost tatăl acestuia, la rândul lui un pasionat al acestei arte, a mai spus specialistul.
"Aceste fotografii arată adevărata imagine a societăţii americane, atunci când începea să se delimiteze de cultura europeană", a spus acesta, adăugând că, puse una lângă alta, fotografiile formează un adevărat storyboard pentru cel ce avea să devină unul dintre cei mai mari regizori.
Una dintre poveştile emoţionante este cea a lustragiului Mickey, care lucra pe marginea trotuarului. O altă poveste surprinsă de Kubrick este cea a pugilistului Walter Cartier. De altfel, această poveste a şi stat la baza primului film al lui Kubrick, "Day of the Fight" (1951).
După Veneţia, fotografiile vor mai fi prezentate la New York, Lugano (Elveţia) şi Lisabona.
Stanley Kubrick (1928-1999) este unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului al XX-lea. Una dintre "semnăturile" sale este faptul că nu s-a temut niciodată să exploreze violenţa umană. Printre cele mai celebre titluri semnate de el se numără "Odiseea spaţială 2001" (1968), "Portocala mecanică" (1971), "Strălucirea/ The Shining" (1980) şi "Platoşa de metal/ Full Metal Jacket" (1987). Ultimul său film a fost "Cu ochii larg deschişi/ Eyes Wide Shut" (1999).