Fortificația de la Cornești-Iarcuri. Povestea celei mai mari fortificații preistorice din Europa

Fortificația de la Cornești-Iarcuri. Povestea celei mai mari fortificații preistorice din Europa

Muzeul Național al Banatului invită publicul la o nouă „seară de poveste”, joi, 22 iunie, în mansarda Bastionului Maria Theresia.

La următoarea întâlnire, ultima din această serie, publicul este invitat să descopere misterul care înconjoară unul dintre cele mai importante monumente arheologice din Europa: Fortificația de epocă a bronzului de la Cornești-Iarcuri, informează un comunicat al Muzeului Național al Banatului.

Această fortificație, cea mai mare structură preistorică din Europa, se întinde pe o suprafață de aproximativ 1764 ha și este formată din patru valuri de pământ cu șanțuri de apărare. Această structură uriașă a stat în picioare timp de 3500-3300 de ani.

În 1939, Marius Moga, fost cercetător și director al Muzeului Banatului din Timișoara, a realizat primele cercetări arheologice ale acestui monument. După 68 de ani, echipa condusă de regretatul dr. Alexandru Szentmiklosi a reluat cercetările, colaborând cu mai multe instituții prestigioase din Europa.

În cadrul întâlnirii de joi, vor fi prezentate principalele rezultate ale cercetărilor arheologice începute în 2007 și continuate până în prezent. Aceste investigații au oferit informații valoroase despre datarea structurii, arhitectura vremurilor și modul de locuire din cadrul acestui complex monumental, precizează Muzeul Național al Banatului.