337729343 526635939447637 4017536776074218793 n jpg

„Seri de poveste la muzeu”: GIS, o tehnologie revoluționară în cercetarea arheologică

Muzeul Național al Banatului (MNaB) organizează, lunar, o serie de prelegeri pentru publicul larg, cu scopul de a populariza istoria Banatului și proiecte de cercetare ale specialiștilor MNaB. Acestea fac parte din proiectul „Seri de poveste la muzeu”, inițiat de Secția Arheologie a instituției muzeale.

Cea de-a patra întâlnire din cadrul Serilor de poveste va avea loc joi, 20 aprilie, de la 18:00, în mansarda Bastionului Maria Theresia, și va aduce în prim plan o poveste rEVOLUȚIONARĂ - despre GIS și geofizică în cercetarea arheologică, informează un comunicat al MNaB.

Pe fondul progresului tehnologic actual, aceste tehnici au început să fie utilizate pe scară largă și în arheologie, determinând astfel apariția unei noi discipline, cunoscută sub denumirea de arheologia peisajului. Această disciplină implică practic utilizarea investigațiilor geofizice și a sistemelor informatice geografice (GIS) în procesul de înțelegere a contextului arheologic.

Mai multe detalii despre aceste aspecte vor fi oferite de dr. Adrian-Cristian Ardelean, specialist geofizică și GIS în cadrul departamentului de arheologie al MNaB.