Expoziție la New York cu artefacte preistorice provenite din muzee românești

Expoziție la New York cu artefacte preistorice provenite din muzee românești

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 21 noiembrie 2022

Șase muzee din România participă la o expoziție din New York cu o selecție de 60 de artefacte pre și protoistorice din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului, reprezentând mărturii excepționale ale unora dintre primele comunități agricole stabilite în Europa.

Expoziția internațională „Ritual și memorie: Balcanii antici și dincolo” este un eveniment cultural desfășurat la New York, la Institutul pentru Studierea Lumii Antice din cadrul Universității din New York.

Această expoziție, parte a proiectului expozițional internațional „Primii regi ai Europei”, este deschisă în perioada 21 septembrie 2022-19 februarie 2023.

Proiectul cultural internațional „Primii regi ai Europei”, organizat în două orașe din SUA – New York și Chicago, precum și unul din Canada – Gatineau, reprezintă un demers de anvergură extraordinară, inițiat de Field Museum (Chicago) în colaborare cu alte peste 20 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale.

Expoziția, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reunește peste 750 de bunuri culturale de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.

Artefactele pre și protoistorice din sud-estul Europei, aproape necunoscute în America

Pentru România, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României, care colaborează cu alte cinci instituții muzeale: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Național Neamț (Piatra Neamț), Muzeul Civilizației Gumelnița (Oltenița), Muzeul Olteniei (Craiova) și Muzeul Județean Buzău.

„Beneficiind de împrumuturi temporare ale unor bunuri culturale din patrimoniul unor state europene, expoziția oferă o oportunitate deosebită pentru specialiștii și publicul nord-american de a descoperi artefacte arheologice pre și protoistorice din regiunea cuprinsă între Munții Carpați și Munții Balcani. Deși multe muzee americane dețin în colecțiile lor obiecte de patrimoniu aparținând civilizațiilor anticilor greci, romani, egipteni și ale celor din Orientul Apropiat sau cel Îndepărtat, precum și din alte culturi de pe alte continente, artefactele pre și protoistorice din sud-estul Europei sunt aproape necunoscute și rareori expuse în acest mediu cultural”, precizează Muzeul Național de Istorie a României.

Artefactele prezentate în expoziție sunt mărturii excepționale ale unora dintre primele comunități agricole stabilite în Europa și mai apoi ale diverselor populații din perioada epocii metalelor, care au trăit în arealul geografic amintit, dezvăluind importante realizări artistice și tehnologice ale acestora, precum și credințe spirituale și practici rituale ale acestor civilizații din timpuri îndepărtate.

Acest articol a fost publicat în numărul 249 al revistei Historia, disponibil în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!