Expoziție despre istoria turismului montan organizată în inima Bucegilor
În perioada 1 – 3 iulie 2022, iubitorii de jazz dar și de drumeții montane sunt invitați la Peștera Ialomiței din Munții Bucegi, pentru a participa la cea de-a doua ediție The Jazz Cave Festival.
Muzeul Județean de Istorie Brașov este unul dintre partenerii principali ai festivalului prin organizarea expoziției „Cabana Peștera din Padina Crucii, leagănul turismului românesc de munte”.
Expoziția amenajată în Peștera Ialomiței reunește în premieră secvențe importante, sub formă de gravuri, fotografii și texte, despre începuturile turismului montan în Munții Bucegi, cu o atenție specială pentru Cabana Peștera din Padina Crucii.
Imaginile istorice au fost realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătatea a secolului XX, cele mai multe fiind selectate din colecția de fotografie istorică Carol Lehmann.
Curatorul expoziției este istoricul Nicolae Pepene, autorul conceptului viitorului muzeu dedicat istoriei sportului și turismului montan de la Olimpia (Brașov), secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Astfel, expoziția temporară din inima Bucegilor face parte din strategia de promovare a proiectului ,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA.
Programul The Jazz Cave Festival cuprinde concerte susținute de chitaristul new yorkez Freddie Bryant, alături de KALEIDOSCOPE Trio (SUA/Franța/Olanda), saxofonista de origine italiană Isabella Fabbri, formația Stesso Mare Trio (Italia / Albania), Luiza Zan alături de Gyárfás István, unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz din Europa, formația Blue Noise, solista A-C Leonte alături de saxofonistul Alex Arcuș, Sorin Zlat Quintet, trupa Ineffable, saxofonistul Cătălin Milea alături de Gabriel Bălașa – handpan, Sorina Rotaru și pianistul Alexandru Olteanu.
Fiecare concert va fi însoțit de un spectacol de lumini ce va pune în valoare relieful Peșterii Ialomiței.
Remarcăm faptul că artiștii formației Stesso Mare Trio, cu un repertoriu de jazz având la bază muzica balcanică tradițională, vor interpreta o piesă în primă audiție absolută inspirată de Legenda Meșterului Manole, o poveste universală întâlnită și în folclorul albanez, parte din proiectul intercultural „Ana & Rozafa”.