Expoziția temporară "24 ianuarie 1859– Unirea Principatelor Române", dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859

Expoziție dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859

În perioada 20 ianuarie – 26 februarie 2023, la Muzeul de Istorie din Suceava va fi deschisă expoziția temporară "24 ianuarie 1859– Unirea Principatelor Române", dedicată împlinirii a 164 de ani de la Unirea Munteniei cu Moldova din 24 ianuarie 1859, zi numită de contemporanii vremii „Ziua Renașterii Naționale, sau cea mai frumoasă zi a neamului românesc”, informează un comunicat al Muzeului Național al Bucovinei.

Expoziția cuprinde obiecte din colecțiile Muzeului Național al Bucovinei, constând din documente și câteva din piesele originale care se păstrează la Muzeul de Istorie din Suceava și care au aparținut domnitorului și soției sale, doamna Elena.

Piesele provin din vechile colecții ale Muzeului orașului Fălticeni, de unde au fost transferate în anul 1980 la Muzeul Județean Suceava.

Se păstrează printre altele, călimara lui Cuza, cu penița din argint, scări de șa, celebra oca, ocaua mică și ocaua mare, cartea de vizită a Elenei Cuza, cu coroana princiară deasupra cuvântului Cousa,

De asemenea, o machetă cu coroana princiară, pe spatele căreia scrie data 11 februarie 1866, data care, a fost numită “abdicarea lui Cuza”, când domnitorul a fost silit să abdice ca urmare a conjurației pregătite de Monstruoasa Coaliție; Plecând, Cuza avea să afirme memorabilele cuvinte: “Să dea Dumnezeu să-i meargă țării mai bine fără mine decât cu mine. Trăiască România!”.

Vor fi expuse panouri cu imagini semnificative referitoare la mărețul act al Unirii din anul 1859.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate primordială, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată și a statului modern.