Expoziție “De la inventarea roţii la nava spaţială – Istoria mijloacelor de transport”
Muzeul Național de Istorie a României, sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) și Centrul de cursuri pentru părinți Parentime inaugurează expoziţia temporară “De la inventarea roţii la nava spaţială – Istoria mijloacelor de transport” .
Conferinţa de presă şi vernisajul dedicate exclusiv reprezentanţilor mass media au loc luni, 22 septembrie 2014, începând cu ora 11.00, la sediul MNIR, din Calea Victoriei nr. 12, București și se vor ţine în prezenţa Domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, a Domului Christophe Pomez, Director adjunct al Institutului Francez din Româniași a Domnului dr. Ioan Ursu, Secretar științific al Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.
Expoziţia face parte din proiectul Bucharest Science Festival , ce se desfăşoară în perioada 24-28 septembrie 2014. Timp de o săptămână, expoziții, conferințe și dezbateri, experimente și demonstrații, proiecții de documentare vor deschide participanților perspective noi asupra Universului și vieții. Programul festivalului este disponibil la www.BucharestScienceFestival.ro .
În cadrul expoziției găduite de Muzeul Național de Istorie a României vizitatorii vor putea admira machete ale unor automobile precum Chevrolet Corvette, Oldsmobile model Cutless, Dacia 1300, Tractor UTB sau Camion ROMN. Sunt expuse, de asemenea, și machete ale unor avioane precum Macheta avionului “Vlaicu II”, realizată în anul 1913, ori Macheta avionului I.A.R, ce a făcut parte din Colecția Minovici. Punctul central al expoziției este reprezentat de automobilul FN Herstal, primul automobil înmatriculat în Capitală. Acesta a fost fabricat la Liege (Belgia), în anul 1900, maşina făcând parte dintr-o serie de 47 de automobile produse de constructor, la Bucureşti ajungând cea cu nr. 40.
Expoziţia va fi deschisă pentru public începând cu data de 24 septembrie şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, până în data de 26 octombrie 2014.