Expozi┼úia ÔÇ×Zei╚Ťe ╚Öi ╚Öamani ├«n credin╚Ťele str─âvechi" jpeg

Expozi┼úia ÔÇ×Zei╚Ťe ╚Öi ╚Öamani ├«n credin╚Ťele str─âvechi"

Muzeul Municipiului Bucure╚Öti v─â invit─â la vernisajul expozi╚Ťiei ÔÇ×Zei╚Ťe ╚Öi ╚Öamani ├«n credin╚Ťele str─âvechi. Plastica antropo-zoomorf─â ÔÇô de la art─â la identitateÔÇŁ, desf─â╚Öurat ├«n ziua de vineri, 11 august, ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu.

Ini╚Ťiativa vine ├«n completarea expozi╚Ťiei ÔÇ×Muzeul V├órstelorÔÇŁ, inaugurat─â ├«n decembrie 2016, deschis─â la parterul ╚Öi etajul Casei Filipescu-Cesianu, precum ╚Öi a expozi╚Ťiei ÔÇ×├Än apropierea sfin╚Ťilor. Frescele M─ân─âstirii V─âc─âre╚Öti dup─â 40 de aniÔÇŁ, deschis─â pentru public ├«n luna februarie 2017 (Lapidarium).  

Expozi╚Ťia ÔÇ×Zei╚Ťe ╚Öi ╚Öamani ├«n credin╚Ťele str─âvechi. Plastica antropo-zoomorf─â ÔÇô de la art─â la identitateÔÇŁ este coordonat─â ╚Öi realizat─â dup─â un concept dezvoltat de Dr. Adrian Majuru, manager, de Dr. Theodor Ignat, coordonator al Biroului de Arheologie ╚Öi de Dr. Dan P├«rvulescu, director adjunct.

Tematica expozi╚Ťiei ÔÇ×Zei╚Ťe ╚Öi ╚Öamani ├«n credin╚Ťele str─âvechi. Plastica antropo-zoomorf─â ÔÇô de la art─â la identitateÔÇŁ a fost influen╚Ťat─â de structura colec╚Ťiei de Arheologie a Muzeului Municipului Bucure╚Öti, care de╚Ťine o impresionant─â varietate de figurine antropomorfe ╚Öi zoomorfe, cea mai mare parte fiind ├«ncadrate ├«n perioada neo-eneolitic─â, dar ╚Öi o serie de piese apar╚Ťin├ónd epocii bronzului ╚Öi celei de-a doua epoci a fierului (La T├ęne). Piesele provin din s─âp─âturile arheologie desf─â╚Öurate ├«n preajma Bucure╚Ötiului la ├«nceput de secol XX, ├«n a╚Öez─ârile Boian-Gumelni╚Ťa de la Vidra, M─âgura Jilava, Chitila Ferm─â, Cernica, dar ╚Öi cele mai t├órzii de la C─â╚Ťelu-Nou sau Pope╚Öti.

samani jpg jpeg

├Än cadrul expozi╚Ťiei vor fi exploatate diferite concepte privind func╚Ťionalitatea ╚Öi semnifica╚Ťia acestor obiecte pentru oamenii ce le-au creat, dar ╚Öi pentru perioada contemporan─â. Proiectul expozi╚Ťional ├«s╠Ži propune atingerea a mai multe dimensiuni precum cea religioas─â, ludic─â, artistic─â, sexual─â ╚Öi identitar-anatomic─â.

Dr. Theodor Ignat subliniaz─â: ÔÇ×Dimensiunea religioas─â abordeaz─â ideea existen╚Ťei unor societ─â╚Ťi idilice ancestrale care ├«╚Öi ghidau via╚Ťa exclusiv pe fundamente spirituale, apel├ónd la practici magico-religioase pentru a dep─â╚Öi probleme legate de diverse amenin╚Ť─âri climatice, sau s─â pre├«nt├ómpine probleme de fertilitate etc. Nu de multe ori figurinele sunt interpretate ca ╚Öamani, preo╚Ťi sau preotese, vraci sau vr─âjitoare, semizei, sau chiar zei, iar numele sub care sunt expuse ├«n muzee din ├«ntreaga lume nu face dec├ót s─â ├«nt─âreasc─â aceast─â viziune: Zei╚Ťa de la Vidra, ╚śamanul de la Bordu╚Öani, sau Venus din Willendorf, fiind doar c├óteva exemple.

Nu de multe ori aceste tipuri de artefacte au fost considerate juc─ârii. Fie au fost realizate de p─ârin╚Ťi ╚Öi oferite copiilor, nu pu┼úine fiind cazurile ├«n care se presupune c─â au fost f─âcute chiar de c─âtre copii. ├Än aceast─â categorie s-ar putea ├«ncadra ╚Öi a╚Öa-numitele ÔÇ×zorn─âitoriÔÇŁ, piese de lut ce au ├«n interior bilu╚Ťe ce produc un zorn─âit asem─ân─âtor cu al juc─âriilor pentru nou-n─âscu┼úi.

Proiectul expozi┼úional se vrea, astfel, pe l├óng─â o c─âl─âtorie ├«n trecutul misterios al civiliza╚Ťiilor de mult apuse, o invita╚Ťie la reflexie.ÔÇŁ

Expozi┼úia organizat─â de Muzeul Municipiului Bucure┼čti este deschis─â la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151, sector 1, Bucure╚Öti) ├«n perioada 11 august 2017 - 31 iulie 2018.

Program de vizitare: miercuri-duminic─â, orele 10.00-18.00 (ultima intrare la 17.30).