Foto: Muzeul Municipiului București

Expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”, vernisată la Palatul Suțu

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 13 decembrie 2024

O expoziție despre viața locuitorilor Deltei Dunării de acum 6.500 de ani, care valorifică cercetările făcute într-un sit arheologic preistoric din localitatea Maliuc, în cadrul unui proiect organizat de statul francez și autoritățile române, a fost vernisată, miercuri, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.

Cuvântul de bun venit a fost rostit de Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București. În deschiderea evenimentului au avut scurte prezentări ES Dl. Nicolas Warnery - Ambasadorul Franței în România și Cristian Leonard Micu - directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrila Simion” Tulcea. Prezentarea misiunii arheologice din Delta Dunării și a expoziției i-a aparținut lui Laurent Carozza, șeful misiunii „Arheologia Deltei Dunării” 2010-2025 și curatorul expoziției, informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery este de părere că expoziția îi poate face pe vizitatori să reflecteze la maniera în care umanitatea îmblânzește sau nu mediul, la modul în care îl amenajează. Excelența Sa a subliniat importanța acestei colaborări franco-române remarcabile, atât din perspectivă științifică, cât și ecologică.

„Expoziția de la Palatul Suțu valorifică cercetările realizate de o echipă de cercetători români și francezi, într-un sit arheologic preistoric din Delta Dunării. Situl se află în zona comunei Maliuc, în mijlocul Deltei Dunării. Este o așezare preistorică, veche de peste 6.500 de ani, care a fost cercetată în cadrul unei misiuni arheologice organizate de statul francez și de autoritățile române”, a declarat, miercuri, cu prilejul vernisajului expoziției, Cristian Micu, director al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion Tulcea, membru al echipei de arheologi care cercetează situl de la Taraschina, prezentat în expoziția „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6.500 de ani”.

Potrivit lui Cristian Micu, vizitatorii expoziției pot înțelege cum s-au adaptat comunitățile preistorice din zona localității Maliuc la schimbările climatice.

Agenția de presă AGERPRES a notat că, potrivit unui comunicat al Institutului Francez, expoziția aduce în prim-plan povestea comunităților agro-pastorale care au trăit la granița dintre pământ și apă, într-o permanentă adaptare la schimbările climatice și la creșterea nivelului Mării Negre. Printr-o abordare multidisciplinară, vizitatorii vor putea explora provocările ecologice și relația dintre om și ecosistemele Deltei Dunării de-a lungul mileniilor.

Vizitatorii expoziției „Pe pământ și pe apă: locuitorii Deltei Dunării acum 6500 de ani” vor descoperi cum comunitățile chalcolitice „Gumelnița” au utilizat resursele naturale, practicând agricultura, pescuitul și creșterea animalelor, de-a lungul unui braț al Dunării, dar și modul în care le-au influențat viața schimbările de mediu. Obiectele prezentate în expoziție țin de activitatea cotidiană a unei comunități preistorice, printre acestea numărându-se: ceramică, unelte din os și piatră, articole din cupru, statuete din lut și figurine din os.

În urma unor investigări și analize îndelungate, derulate în Delta Dunării, în cadrul misiunii arheologice româno-franceze, expoziția aduce în atenția publicului vizitator mai multe surse de inspirație și informare: artefacte originale ale culturii Gumelnița, reconstrucții detaliate ale vieții cotidiene din Eneolitic și descoperiri recente rezultate din cercetările arheologice și geografice.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Institutului Francez din România, reafirmând cei 100 de ani de cooperare franco-română.

Pentru mai multe detalii despre expoziție accesați acest link.