Expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”

Expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) anunță deschiderea expoziției „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Expoziția este deschisă publicului începând cu ziua de luni 15 mai 2023, când s-au împlinit 185 de ani de la nașterea artistului și până în ziua de duminică 17 septembrie 2023, informează un comunicat al MNAR.

Expoziția cuprinde peste 120 de lucrări de pictură din colecția MNAR multe dintre acestea, de mari dimensiuni, fiind expuse foarte rar sau prezentate acum pentru prima dată publicului în urma restaurării la care au fost supuse. Acestor lucrări li se adaugă din colecția Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” veșminte țărănești și obiecte cu caracter decorativ precum și 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor realizate între 1925-1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localități rurale din România.

La 185 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, evaluarea moștenirii sale artistice s-a oprit la lucrările ce pot fi asociate exprimării unui ethos național pe care atât contemporanii pictorului cât și generațiile care au urmat l-au sesizat și apreciat. De aceea, lucrările sale sunt acompaniate de o selecție de citate din scrierile ce privesc opera sa pe întreg parcursul secolului XX, de la Nicolae Iorga la Andrei Pleșu.

Conform comunicatului citat, dincolo de acest demers unificator, rolul expoziției este și acela de a focaliza atenția publicului asupra valorii artistice a lucrărilor sale, care poartă amprenta excepționalului său talent.

„Deși i s-a reproșat uneori faptul că nu a pictat decât partea frumoasă a vieții la țară, din care orice trimitere la problemele sociale lipsește, opțiunea lui Grigorescu are legătură cu identificarea unor teme în care conaționalii au regăsit esența unui spirit național, cuprins în redarea naturii generoase a acestei țări, a frumuseții portului țărănesc și a scenelor câmpenești cu rezonanțe în conștiința colectivă a poporului român” consideră dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul general al MNAR.